• Fără categorie
  • 0

A fost desecretizat Protocolul de cooperare între SRI și PÎCCJ

iunie 19, 2018

erviciul Român de Informații (SRI) a publicat luni, 18 iunie, ,,Protocolul de cooperare între Serviciul Român de Informaţii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale’’. Procedura de declasificare a protocolului de cooperare a fost lansată la finalul lunii mai de directorul SRI, Eduard Hellvig. Potrivit comunicatului transmis de SRI,  protocolul declasificat nu mai conține niciun fel de date sau informații care să pună în pericol securitatea națională a României.
,,Principalul subiect tratat în cadrul protocolului se referea la crearea și operaționalizarea cadrului legal și organizatoric pentru acreditarea de securitate a sistemului informatic comun de gestionare a informațiilor clasificate vehiculate în procedurile de emitere a mandatelor de securitate națională. Semnarea protocolului a fost făcută ca urmare a emiterii unei solicitări cu caracter obligatoriu din partea ORNISS (martie 2006), prin care se impunea celor două instituții încheierea unui acord reciproc de securitate, precum și dobândirea, de PÎCCJ, a unui certificat de acreditare de securitate. În aplicarea dispozițiilor ORNISS, în anul 2009 a fost semnat acordul de securitate SRI-PICCJ, iar în anul 2012 s-a realizat acreditarea de securitate a sistemului informatic interconectat. În luna martie 2017 a fost prelungită acreditarea până în 2020. Astfel, scopul acordului fiind atins, acesta poate fi pus la dispoziția publicului’’, se mai arată în comunicatul SRI.
Conform Art.2 din Capitolul 1 privind ,,Principiile şi domeniile cooperării’’, SRI, Î.


C.C.J. şi P .î.C.C.J. au colaborat, ,,potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, pentru:

a. Realizarea măsurilor ce vizează autorizarea desfăşurării unor activităţi de culegere de informaţii prin restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, în condiţiile art.53 din Constituţia României, republicată;
b. Desfăşurarea altor activităţi circumscrise îndeplinirii responsabilităţilor ce revin părţilor, în conformitate cu prevederile legale ce le guvernează activitatea’’.
curierulnational.ro
Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *