• Fără categorie
  • 0

A murit cel mai bătrân bărbat din lume. Yisrael Kristal avea 113 ani

august 12, 2017

Evreu născut în Polonia, Yisrael Kristal, cel mai bătrând bărbat din lume, născut în 1903 și singurul supraviețuitor al Holocaustului din familia sa, a murit, vineri, la vârsta de 113 ani, cu o lună înainte să împlinească 114 ani, scrie BBC News.

Kristal, care a trăit în Haifa, Israel, a obținut anul trecut în martie titlul de cel mai bătrând bărbat din lume, ocazie cu care a decis să-și sărbătorească și anul trecut după ce a decis să-și sărbătorească bar mițva – sărbătoare cere în mod normal se ține la împlinirea vârstei de 13 ani. El a sărbătorit-o la 100 de ani mai târziu, deoarece izbucnirea primului război mondial a împiedicat familia sa să o celebreze.

El s-a născut în satul Zarnow, la aproximativ 150 km sud-vest de Varșovia, în 1903, fiind fiul unui savant religios. El și-a pierdut amândoi părinții în timpul primului război mondial. În perioada interbelică s-a mutat la Lodz pentru a lucra ca și cofetar la afacerea familiei.

După invazia Poloniei de către Germania nazistă în 1939, Kristal și familia sa au fost mutați în ghetoul din Lodz. Cei doi copii ai săi au murit acolo, iar el și soția sa, Chaja Feige Frucht, au fost trimiși la Auschwitz în 1944. Acolo a murit soția sa, dar el a supraviețuit
Soția domnului Kristal a fost ucisă la Auschwitz, dar a supraviețuit. Povestea că, în 1945 când au ajuns aliații să-i elibereze pe cei care mai trăiau, el cântărea doar 37 de kilograme, iar pentru a le mulțumi soldaților ruși care l-au salvat, le-a făcut dulciuri.

Fiind singurul supraviețuitor din familia sa, Yisrael Kristal a emigrat în Israel în 1950, împreună cu a doua sa soție și fiul lor, unde și-a continuat activitatea de cofetar până la pensionare.

În martie 2016, când a fost recunoscut oficial ca cei mai bătrând bărbat din lume, el spunea că nu știe secretul unei vieți îndelungate, spunând: „Au existat bărbați mai inteligenți, mai puternici și mai buni decât mine, care nu mai trăiesc”.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *