• Fără categorie
  • 0

Abuzul în serviciu, articolul de lege care a băgat spaima în toţi politicienii, dezbătut la Curtea Constituţională

mai 5, 2016

Celebrul articol 13 din Legea 78/2000, care pedepseşte abuzul în serviciu, a intrat joi în dezbaterea Curţii Constituţionale. Majoritatea dosarelor făcute de DNA politicienilor au principal cap de acuzare tocmai acest articol. Declararea lui neconstituţională ar declanţa un cutremur în justiţie.

Curtea Constituţională a luat joi în dezbatere o excepţie de neconstituţionalitate privind art. 13 din Legea 78/2000, care pedepseşte abuzul în serviciu.

Art. 13 Legea 78/2000

Art. 13 – Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Art. 131 – În cazul infracţiunii de şantaj, prevăzută de art. 207 din Codul penal, în care este implicată o persoană dintre cele prevăzute la art. 1, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Art. 132 – În cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

 

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *