• Fără categorie
  • 0

Aerul din zona orașului Orăștie a fost poluat în urma incendiului puternic izbucnit la o hală de uleiuri aromatice

septembrie 13, 2017

Aerul din zona orașului Orăștie a fost poluat în urma incendiului puternic izbucnit la o hală de uleiuri aromatice. De asemenea, din aceeași cauză au fost poluate pârâul Orăștie și râul Mureș. Pompierii s-au luptat zeci de ore ca să stingă flăcările.

Miercuri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență convocat de prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, pentru evaluarea situației generate de incendiul produs la hala de prelucrare a uleiurilor aromatice din Orăștie a evidențiat că a avut loc o agresiune asupra mediului. În urma degajării în atmosferă a produșilor rezultați în urma procesului de ardere a fost afectată calitatea aerului dar a fost generată și o poluare accidentală pe râurile Orăștie și Mureș.

La ora actuală, calitatea aerului este în limite aproape normale. Specialiștii Gărzii de Mediu au prelevat probe de apă și au stabilit că pârâul Orăștie, aflat în imediata apropiere a halei incendiate, a fost poluat cu o peliculă ce s-a întins pe aproximativ trei kilometri, ceea ce a determinat o mortalitate piscicolă mare.

Încă din cursul serii de marți, reprezentanți ai SGA Hunedoara, Alba și Mureș au amplasat nouă baraje absorbante pe râul Orăștie și un altul pe râul Mureș pentru stoparea propagării substanțelor, în acest moment parametrii de mediu fiind aproape normali.

Prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, a dispus continuarea monitorizării parametrilor de mediu.

Incendiul care a afectat aproximativ 5.000 de metri pătrați ai platformei industriale din Orăștie a fost lichidat de către pompieri după mai bine de 20 de ore de luptă cu flăcările. În operațiuni au fost implicați 50 de pompieri hunedoreni, precum și din județele Alba, Sibiu, Timiș și Gorj, care au intervenit cu 12 autospeciale cu apă și spumă.

Echipele de pompieri vor supraveghea în continuare zona incendiată pentru eliminarea oricărei posibilități de reinițiere a arderii. În cursul zilei de miercuri, comisia de cercetare a cauzei de incendiu s-a deplasat la locul dezvoltării acestuia și a strâns probe pentru determinarea condițiilor care au generat această ardere. Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a amplasat un echipament fix pentru monitorizarea calității aerului, operațiune ce va continue timp de o săptămână și după lichidarea incendiului.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *