• Fără categorie
  • 0

Amenințarea lui Băsescu: Dacă președintele e exclus din procedura numirii șefilor Parchetelor, chem oamenii în stradă

septembrie 13, 2017

Băsescu amenință PSD: Dacă președintele e exclus din procedura numirii șefilor Parchetelor, chem oamenii în stradă, a spus liderul PMP, miercuri seară, la B1. Potrivit fostului președinte al României, ar fi drum înapoi pentru România. 

Traian Băsescu a afirmat că președintele nu trebuie exclus de la desemnarea șefilor Parchetelor, pentru că sunt multe funcții care se desemnează prin decret prezidențial, nu numai procurorul general, procurorul șef al DIICOT și procurorul șef al DNA. Astfel, se numesc tot prin decret prezidențial și adjuncții și șefii de Secții.

”Sunt în total vreo 30 de înalți procurori care se desemnează prin decret prezidențial. Aici rămâne un control între președinte și Guvern. Președintele poate să-i spună oricând ministrului Justiției sau premierului: ‘dragul meu, înțeleg că vreți să-l desemnați pe procurorul X, să știți că degeaba îl trimiteți, poate să ia și 50 de mii de avize de la CSM, nu-l desemnez’. Și poți să spui și tu, ca președinte, ‘uite, sunt vreo trei-patru, vezi și tu cam ce ai putea să-mi propui, să nu-ți trimit decretul înapoi”, a spus Traian Băsescu, întrebat cum comentează propunerea privind excluderea șefului statului din procedura de numire a procurorilor șefi.

Liderul PMP a amenințat că, în cazul în care președintele va fi scos din procedura de numire a procurorilor șefi, va ieși public și îi va chema pe români în stradă să protesteze.

„În momentul în care-l vor exclude pe președinte, eu voi ieși la televizor, voi explica românilor cât de mare este riscul de repolitizare a Justiției și îi voi chema să protestăm. Eu voi fi în fața Parlamentului, la Kisellef și la Palatul Victoria”, a anunțat Băsescu.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat recent, mai multe modificări aduse legilor Justiției. Astfel, președintele României nu va mai numi șefii DNA și DIICOT, aceștia urmând să fie numiți de CSM, la propunerea ministrului Justiției. De asemenea, se va înființa o secție specială în cadrul Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru anchetarea magistraților.

Ulterior anunțului făcut de ministrul Justiției, premierul Mihai Tudose a transmis că i-a cerut ministrului Justiției să comunice bine modificările la legile justiției, pentru a înțelege toată lumea.

În urma demersului lui Tudorel Toader, Opoziția a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, care a fost respinsă miercuri de Camera Deputaților.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *