• Fără categorie
  • 0

Bucureștiul, invadat de o specie nouă de insecte: Tigrul platanului. Cum scăpam de el

august 12, 2017

Vara aceasta bucureștenii se confruntă cu o nouă specie de insecte agasantecare îi deranjează atunci când ies în aer liber. „Tigrii platanului” sunt niște insecte foarte mici care, în mod normal, afectează frunzele platanilor și uneori ale frasinului. Însă, atunci când sunt în număr mare, pot „ataca” și omul, pe care îl ciupesc ușor de piele.

Tigrul platanului sau Tigararul platanului, al cărui denumire științifică este Corythucha ciliata, este o specie originară din America de Nord, care afecteaza frunzele platanului, dar uneori atacă și frasinul. În Europa, insecta a fost descoperită prima data în anul 1964, în orașul Padova, din Italia, conform botaniștii.ro.

Insectele au dimensiuni mici, între 4-6 mm lungime, iar corpul este aplatizat. Capul are culoare gri deschis, ochii sunt bine dezvoltați și au antene scurte.

Deși pentru bucureșteni invazia este relativ nouă, alte orașe din țară se plâng de mai mulți ani de prezența acestor dăunători și de fiecare dată în timpul verilor caniculare.

Spre exemplu, anul trecut, presa locală din Oradea scria că platanii și frasinii de pe o stradă din oraș s-au uscat din cauza prezenței acestei insecte. Atunci, Oficiul Fitosanitar Bihor a recomandat să se efectueze două tratamente fitosanitare în parcuri, scuaruri și aliniamente stradale cu produse de protecția plantelor omologate, specifice speciilor pomicole și dendrologice, cu repetarea tratamentului după 7-10 zile, în funcție de specificațiile tehnice ale produsului ales.

De asemenea în 2011 presa din Maramureș scria că platanii din Baia Mare sunt afectați de acești dăunători, iar recomandările erau aceleași: tratamente fitosanitare în parcuri și în zonele afectate.

Însă ce putem face noi pentru a ne feri de aceste insecte deranjante atât prin ușoara lor ciupitură, cât mai ales prin prezența constantă pe haine și păr?

Pișcătura tigrului platanului este resimțită de om, dar leziunile nu sunt la fel de mari ca cele provocate de țânțari ori păianjeni, așa că spălarea cu apă și săpun a zonei înțepate sau aplicarea unui cubuleț de gheață sunt remediile care pot fi aplicate imediat, scrie kidmagia.ro.

Pentru a scăpa de prezența insectei peste tot în jurul nostru, soluția o reprezintă hainele lejere care să acopere însă mâinile și picioarele în totalitate iar înainte de intrarea în casă, hainele trebuie scuturate foarte bine.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *