Captură de țigări de contrabandă de aproape 1 milion de euro. Marfa era transportată cu cisterna

martie 28, 2017

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției de Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere (IGPF) și Gărzii de Coastă efectuează, marți, 38 de percheziții domiciliare în Constanța, Dolj, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș și București, la suspecți de contrabandă de țigări.

Polițiștii de frontieră au confiscat peste 414.000 de pachete de țigări de contrabandă, în valoare de un milion de euro. Pentru prinderea grupării, care avea ramificații la nivel internațional, autoritățile române au colaborat cu cu Oficiul European de Lupta AntiFraudă (OLAF), Guardia Civil din Spania, Poliția Națională Bulgară, SELEC și agentiile britanice HMRC (Vama Britanica) și NCA (UK National Crime Agency).

Gruparea de contrabandiști a acționat, în perioada 2015 – 2017, în județele Constanța, Dolj, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș și București. Rețeaua avea ramificații și la nivel internațional.

Potrivit anchetatorilor, grupul infracțional era format din cetățeni români, ajutați de cetățeni bulgari și de alți cetățeni români rezidenți în Spania. Aceștia procurau țigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau cu vehicule, conduse de șoferi români ori străini. Marfa era transportată pe teritoriul Spaniei, unde era depozitată și vândută pe piața neagră.

Judecătoria Constanța a emis, marți, 38 de mandate în baza cărora se efectuează perchetiții domiciliare, efectuate împreună cu luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Perchezițiile au vizat descoperirea de țigări provenite din contrabandă, documente de transport falsificate, sume de bani rezultate din valorificarea țigărilor și alte bunuri deținute ilegal.

Mai mulți suspecți au fost citați pentru audieri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și la sediul Gărzii de Coastă. Concomitent cu urmărirea penală din România, autoritățile din Spania au făcut 51 de percheziții pe teritoriul Spaniei la cetățenii români, bulgari și spanioli implicați în contrabanda cu țigări.

În decembrie 2015, anchetatorii au descins într-o comună din județul Dolj în locuința lui Cosmin E, un bărbat, în vârstă de 37 de ani, cunoscut pentru implicarea în contrabanda cu țigări. În gospodăria sa a fost descoperit un camion, iar cisterna acestuia a fost modificată special pentru a transporta țigări de contrabandă. Pe șasiul autocisternei a fost adăugată o platformă din beton de 14 tone. În acest fel, încărcătura de produs lichid, care figura pe documentele false de transport, corespundea cu masa totală a vehiculului.

Potrivit anchetatorilor, șoferul autocisternei acționa pe ruta Bulgaria – România și transporta țigări de contrabandă pe raza județului Dolj. În urma controlului efectuat, în autocisternă a fost descoperită o ușă de acces spre spațiul special amenajat. Acolo au fost descoperite aproape 160.000 de pachete de țigări.

Șoferul autocisternei a fost trimis în judecată și condamnat definitiv pentru comiterea infracțiunii de contrabandă și uz de fals.

Grupul a fost monitorizat, după ce anchetatorii au făcut schimburi de informații cu autoritățile din Bulgaria și Spania. Reprezentanții celor două state au identificat și pe teritoriul lor astfel de moduri de operare pentru transportul țigărilor de contrabandă.

În luna iunie a anului 2016, poliţiştii de frontieră au identificat, la intrarea în ţară prin PTF Bechet, un autocamion cu numere de R. Bulgaria, despre care deţineau informaţii că ar fi folosit pentru transportul unei importante cantităţi de ţigări de contrabandă ascunse in role de hârtie, cu destinația Slovacia. Continuând monitorizarea mijlocului de transport, s-a constatat ca acesta si-a schimbat direcția de deplasare, până la domiciliul unui cetăţean român de pe raza judeţului Dolj.

În baza mandatelor de percheziție domiciliară, eliberate de judecătorul de Drepturi și Libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța, au fost efectuate două percheziții domiciliare, fiind identificat, ascuns într-o parcare, mijlocul de transport, abandonat de șoferul bulgar. În urma identificării acestuia, a fost formulată propunerea de arestare în lipsă, iar Judecătoria Constanța a emis mandat de arestare și mandat european de arestare pe numele acestuia.

Întreaga cantitate de țigarete descoperita în ambele cazuri, 414.980 pachete marca MARBLE în valoare de aproximativ 4.149.800 lei, precum si vehiculele  au fost indisponibilizate la sediul Gărzii de Coastă.


Concomitent cu desfășurarea activităților de urmărire penală de către polițiștii români, autoritățile spaniole efectuează 51 de percheziții pe teritoriul Spaniei, la persoane implicate în contrabanda cu țigări, cetățeni români bulgari și spanioli, se arată într-un comunicat al IGPF.

Perchezițiile urmăresc descopeririea de țigări provenite din contrabandă, documente de transport falsificate, sume de bani rezultate din valorificarea țigărilor și alte bunuri a căror deținere este interzisă de lege.

Grupul infracțional este format din cetățeni români, ajutați de cetățeni bulgari și de alți cetățeni români rezidenți în Spania. Aceștia procurau țigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau cu diferite mijloace auto, conduse de cetățeni români, pe teritoriul Spaniei, unde le depozitau și le comercializau pe piața neagră.

Potrivit anchetatorilor, totul a început în luna decembrie a anului 2015 când, în urma unor percheziții efectuate acasă la Cosmin E, în vârstă de 37 ani, domiciliat pe raza județului Dolj, cunoscut ca fiind implicat în contrabanda cu țigări. În urma percheziției s-a constat că în curtea casei se afla parcat un camion cu cisterne, înmatriculat în Bulgaria, modificat și adaptat transportului de țigări de contrabandă, prin adăugarea unei platforme de beton în greutate de 14 tone, pe șasiul autocisternei, astfel încât încărcătura de produs lichid de pe documentele false de transport să corespundă cu masa totală a autovehiculului, menționează comunicatul.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *