• Fără categorie
  • 0

CCR a respins contestarea legii alegerilor locale. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin

mai 4, 2016

Curtea Constituțională se pronunţă miercuri excepția privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele referitoare la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Şedinţa CCR a început cu pledoaria jurnalistului Liviu Avram în favoarea contestaţiei sale. El susţine că primarii trebuie să fie reprezentativi pentru întreaga comunitate, deci trebuie să fie aleşi de o majoritate, adică în două tururi de scrutin, nu unul singur, cum prevede acum legea.

El a făcut trimitere la criticile venite de la Senat şi Camera Deputaţilor, care au dat ca exemplu sistemele electorale din SUA sau Anglia, şi a descris aceste sisteme.

Augustin Zegrean l-a întrerupt, spunând că jurnalistul riscă să fie declarat neconstituţional sistemul electoral din SUA, iar Liviu Avram şi-a scurtat şi încheiat pledoaria.

“Domnule Avram, am ascultat cu tot stoicismul… Riscaţi să declarăm neconstituţional sistemul electoral din America”, a spus Tegrean, stârnind zâmbete în sală.

Augustin Zegrean a declarat încheiate audierile şi a anunţat că se intră în pronunţare.

Judecătorii CCR decid, miercuri, soarta alegerilor locale într-un singur tur de scrutin. Şedinţa urmează să înceapă la ora 10.00.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat înainte de şedinţă că instituţia pe care o conduce “nu schimbă legile”, întrebat fiind dacă o decizie care să schimbe legea electorală s-ar aplica la alegerile de anul acesta sau la alegerile viitoare.

Comisia de la Veneţia spune că fiecare stat este liber să aleagă sistemul de vot. Noi nu schimbăm legile, noi spunem dacă sunt constituţionale sau nu. Noi nu spunem să se aplice astăzi sau mâine sau la următoarele alegeri. O singură dată am făcut asta, la referendum“, a declarat Augustin Zegrean.

Întrebat dacă 20% poate fi un procent reprezentativ pentru un candidat, Zegrean a precizat că depinde “de la caz la caz”.

De exemplu, 3 e mai mare decât 2, 5 e mai mare decât 4, 7 e mai mare decât 6 și așa mai departe. Cine are mai multe voturi, după regula de acum, cine ia mai multe voturi numeric ăla câștigă“, a răspuns președintele CCR la întrebarea ce înseamnă cel mai mare număr de voturi estimate, așa cum se menționează în prezent în lege.

Cât privește recomandarea Comisiei de la Veneția în această speță, președintele CCR a subliniat că este o recomandare de a nu se modifica legea electorală cu cel puțin un an înainte de alegeri.Ei spun să nu se modifice legea electorală cu cel puțin un an înainte de alegeri, dar asta nici nu știu dacă ar fi o schimbare care ar afecta într-un fel alegerile, pentru că este vorba despre un tur sau două tururi sau trei tururi, nu știu“, a adăugat Zegrean.

CCR discută, miercuri, excepția privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele referitoare la declararea ca fiind ales a candidatului care a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată la Tribunalul București de Liviu Avram și vizează dispozițiile art. 50 alin.(2) și art.101 alin.(2) și (3) din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii 303/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede că “pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București“.

La art. 101 alin. 2 se arată că “este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alineatul 3 se precizează că, “în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație“.

Jurnalistul Liviu Avram a contestat atât obligativitatea unui anumit număr de susţinători pentru depunerea candidaturii, în condiţiile în care pentru înfiinţarea unui partid este nevoie de doar trei oameni, cât şi alegerea primarilor din primul tur, ceea ce ar crea grave probleme de reprezentativitate.

 

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *