CCR, așteptată să ia o decizie cu privire la sesizarea lui Tăriceanu, în cazul Belina

noiembrie 23, 2017

Curtea Constituțională este așteptată să ia o decizie, joi, cu privire la sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în cazul Belina. Liderul ALDE a contestat competența DNA de a ancheta modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat, la 16 noiembrie, sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la un presupus conflict juridic între puterea judiciară şi cea executivă, după deschiderea de către DNA a dosarului Belina în care sunt anchetate Rovana Plumb și Sevil Shhaideh. La ședința publică a participat și ministrul Justiției, Tudorel Toader. După dezbatere, Curtea a decis să amâne decizia până în data de 23 noiembrie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în urmă cu o săptămână, că aprecierea legalităţii unei hotărâri de guvern este de competenţa instanţei de contencios-administrativ și nu a procurorilor DNA.

El a mai arătat că, din cele aproape 1000 de infracţiuni aflate în partea specială a Codului şi în legile speciale, nu există nicio infracţiunea care să se refere la fapta Guvernului de a adopta o hotărâre de guvern, nu act normativ, cu încălcarea normelor de tehnică legislativă.

”Prin urmare, dacă nu avem o astfel de infracţiune, practic DNA, procurorul, în general, nu are competenţa, abilitatea legală constituţională să ancheteze”, a spus Tudorel Toader.

Președintele Senatului a sesizat pe 23 octombrie Curtea Constituțională a României cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională, în cazul Belina, unde a început urmărirea penală pe numele fostului ministru al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, iar în cazul Rovanei Plumb, plenul Camerei Deputaților a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale.

Călin Popescu-Tăriceanu a cerut Curții Constituționale a României să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *