Ce amenzi sunt pentru folosirea telefonului la volan, în Anglia

martie 30, 2017

Faptul că nu avem voie să vorbim la telefonul mobil în timp ce suntem la volan este cunoscut și în România. Spre deosebire de legea ce se aplică pe plaiurile mioritice, în Marea Britanie însă, lucrurile sunt cu mult mai stricte. Șoferii nu au voie nici măcar să atingă telefonul cât sunt la volan, iar dacă sunt prinși cu mâna pe dispozitiv, penalitățile sunt usturătoare.

Potrivit noii legi din Anglia, dacă un șofer este prins cu telefonul în mână ia 6 puncte penalizare și o amendă de 200 de lire sterline, echivalentul a aproximativ 1000 de lei.

În cazul șoferilor începători, legea spune că dacă sunt prinși cu telefonul în mână li se ia permisul. Mai mult, pentru a-l recupera trebuie să dea din nou examenul, atât partea teoretică, dar și pe cea practică.

Dacăă ajungi să te judeci cu statul pe motiv că ți-a fost luat permisul amenda poate ajunge la 1.000 de lire, aproximativ 5.500 de lei și suspendarea permisului. Ba chiar mai mult în cazul șoferilor de autobuze, caz în care amenda poate fi și de 2.500 de lire.

Se poate folosi un dispozitiv hands-free?

Legea spune că, în cazul în care dispozitivul este fully hands-free, adică șoferul nu atinge deloc telefonul sau dispozitivul cu mâna, atunci este permis. Dacă însă îl atinge, chiar și pentru un moment, deja încalcă legea.

Mai mult, poliția poate opri un șofer dacă se consideră că dispozitivul hands-free folosit îi poate distrage atenția acestuia în vreun fel.

Se poate folosi telefonul pentru a naviga pe o hartă?

Legea prevede în mod expres că nu poate fi folosit un telefon pentru navigare, dacă asta înseamnă să ții telefonul în mână sau să te folosești de mâini pentru a face asta. Singura excpeție o reprezintă, de asemenea, un dispozitiv hands-free de susținere a telefonului utilizat pentru a naviga.

Ce se întâmplă în cazul urgențelor?

Singurul moment în care un șofer poate pune pe telefon în timpul mersului este atunci când trebuie să sune la numărul de urgență 112 sau 999. Dar și asta numai dacă îi este impposibil să tragă pe dreapta în acel moment.

Legea care spune că telefonul nu poate fi atins atât timp cât conduci  este valabilă și în cazul motocicliștilor, autobuzelor, etc.

Dacă este neapărat nevoie să verifici telefonul, tot ce poți face este tragi pe dreapta regulamentar, într-un loc ce permite acest lucru și motorul să fie oprit.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *