Ce mâncau Ceaușeștii de Crăciun

decembrie 28, 2015


În timp ce toată lumea se aștepta ca meniul cuplului Ceaușescu pentru sărbătorile de iarnă, mai ales Crăciunul să fie unul plin de preparate exotice, iată că lucrurile nu stau chiar așa.

Astfel că mesele nu erau pline de bucate, deoarece dictatorii dădeau ordine să fie achiziționată doar cantitatea strictă de alimente, adică exact cât se consuma. În aceste condiții, micul dejun era format dintr-o cană cu ceai sau lapte, o felie de șuncă, una de brânză și, din când în când, câte un ou fiert. În ceea ce privește prânzul, aceștia preferau mâncărurile tradiționale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf. Lui Ceaușescu îi plăceau mai ales preparatele din pește, ciorba de pește, plachia și saramura, dar după cum bine știm, marea lui pasiune rămâneau sarmalele. În ceea ce privește băutura, la mesele de sărbători ale Ceaușeștilor se servea țuică de prună, fiartă și îndulcită și mult vin alb. Meniul se întocmea de regulă cu o seară înainte, bucătăreasa pregătind mâncare pentru 8-15 persoane. Cele mai cerute erau ciorbele acrite din belşug, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne. Cât privește câinii cuplului, vestiții Corbul și Sarona, aceștia se delectau dimineața cu crenvruști iar la prânz mâncau budincă de brânză cu spaghete, legată cu zece ouă sau carne de vită cu zarzavat.
Vlad Țepeș

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *