• Fără categorie
  • 0

Cele mai frumoase tradiţii de Crăciun

decembrie 27, 2015

Sărbătoarea Naşterii Domnului a adunat, pe meridianele Planetei, diverse obiceiuri şi tradiţii, păstrate cu sfinţenie. În Germania, de exemplu, Christklots reprezintă obiceiul de a arde un butuc toată noaptea de Crăciun, care, conform tradiţiei, se crede că ar apăra casa de hoţi şi de nenorociri tot restul anului. În Elveția, Moş Crăciun are întotdeauna sarcina grea de a aduce şi pomul de Crăciun în casele elveţienilor, obicei care se păstrează din anul 1775.

O altă tradiţie a elveţienilor este Parada ridichilor luminate, obicei preluat de la mexicani, când copiii ajutaţi de părinţi se înarmează cu ustensile specializate şi scobesc cu mare grijă o ridiche mare de lună, alb-violet, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături şi forme. În ridichea împodobită, micuţii pun o lumânare şi o poartă ca pe o făclie, ori o agaţă ca pe un lampion. În Italia, Crăciunul începe cu opt zile înainte şi este cunoscut sub denumirea de Novena. În această perioadă, copiii merg din casă în casă să recite poezii şi să cânte, însă darurile le primesc de-abia pe 6 ianuarie. Conform tradiţiei, cadourile sunt aduse de o vrăjitoare urâtă, dar bună, numită Befana, care le aruncă pe coşul casei sau le pune la geam. În Suedia, cea mai importantă zi este Ajunul Crăciunului, ocazie cu care este pregătită o masă specială unde se consumă şuncă, peşte şi fasole.

În Islanda, copiii sunt cei mai fericiţi pentru că aici vin 13 Moşi Crăciuni! Cu 13 zile înainte de Crăciun, primul Moş Crăciun coboară din munţi, ocoleşte fiecare casă şi apoi pune dulciuri în ghetuţele copiilor, în vreme ce aceştia dorm. Dacă au fost cuminţi, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic, iar dacă au fost răi, sunt recompensaţi cu un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Moş vine în oraş şi tot aşa până la 25 decembrie, când primul Moş se întoarce la casa lui din munţi, pe 26 cel de al doilea şi tot aşa până pe 6 ianuarie. În Grecia, masa de Crăciun are în mijloc o pâine tradițională, iar după ospăţ, masa nu se strânge, pentru ca Iisus să aibă cu ce să-şi potolească foamea. De asemenea, s-a păstrat o tradiţie potrivit căreia stăpâna casei trebuie să-şi imprime forma mâinii pe pâinea pregătită pentru cină, pentru a le arăta copiilor că Iisus a binecuvântat mâncarea. Şi în Cuba, cea mai importantă perioadă este Ajunul Crăciunului, denumită nochebuena. Masa tradiţională înseamnă pentru cubanezi friptura de porc, fasole neagră servită cu orez şi plante tradiţionale sub formă de piure. Acum, familiile se reunesc şi, într-o groapă săpată în pământ şi plină de cărbuni acoperiţi cu frunze de bananier, frig un porc întreg şi petrec toată noaptea pe muzică tradiţională.

Vlad Ţepeş

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *