• Fără categorie
  • 0

Consiliul Superior al Magistraturii, despre modificarea Codurilor Penale: „O nesocotire gravă a dispoziţiilor legale”

februarie 1, 2017

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat modul în care Guvernul a acționat mațri seară, când a adoptat Ordonanța de modificare a Codurilor Penale, fără avizul CSM. „Reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima”, este punctul de vedere al insituției. 

CSM a apreciat că „solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă Consiliului la data de 31.01.2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege”.

Instituția mai spune că „ministrul justiţiei a fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare”.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima”, mai spune CSM. 

Președintele CSM, Mădălina Ghena, spune că decizia Ordonanța de modificare a Codurilor Penale reprezintă un demers ”periculos, nedemocratic și lipsit de o minimă aparență de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii”.

„Apreciez ca nepermisă nu numai sfidarea legii de către Executiv, cât mai ales atitudinea evidentă de desconsiderare a celorlalte instituții implicate în procedura avizării prealabile a proiectelor de lege, făcând astfel inutil orice efort de menținere a echilibrului între puterile statului. Consider periculos și nedemocratic acest demers lipsit de o minimă aparență, măcar, de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii, ce creează un real potențial de instabilitate socială. Maniera în care Ministerul Justiției a gestionat întregul demers nu poate fi justificată, în niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al măsurilor vizate, și chiar așa fiind, urgența nu presupune impunerea prin forță a unui veritabil asediu asupra Justiției”, a afirmat judecătoarea Mariana Ghena, potrivit Agerpres.

Guvernul a adoptat ordonanta graţierii, marţi seară. Miniștrii au adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse și  și Ordonanța de modificare a Codurilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Florin Iordache, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern, la ora 22.00. Proiectele controversate nu s-au aflat pe ordinea de zi oficială a ședintei Executivului. În jurul orei 1:00, Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial.

Referitor la Ordonanță, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus că „acest proiect nou este mai rău decât proiectul iniţial din perspectiva luptei anticorupţie”. De asemenea, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că „ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti”.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *