• Fără categorie
  • 0

Copiii infractori sunt educați la Centrul „Micul Delincvent“ din Târgu Frumos

august 22, 2017

Centrul „Micul Delincvent“ din Târgu Frumos este locul unde copiii sunt școliți și educați, fiind transformați din infractori în oameni pe care să te poți baza.

Dincolo de zidurile centrului în care sunt ocrotiţi copiii care au săvârşit o faptă penală, dar care nu răspund penal pentru că nu au împlinit încă vârsta de 14 ani, se află „mici delincvenţi“ care, împinşi de sărăcie, lipsă de educaţie, nevoi zilnice sau de lipsa de dragoste părintească, au încălcat legea.

Copiii provin, notează Ziarul de Iași, deopotrivă, din familii cu stare şi din familii fără niciun venit şi au ajuns în centru pentru că au furat, au distrus, au tâlhărit. Unii au fost implicaţi în tentative de viol, iar alţii au comis chiar şi crime.

„Aşa de mici, dar cu un trecut şi cu un bagaj personal care şi pe noi, adulţii care lucrăm cu ei, ne face să ne gândim, uneori: oare unde am fi fost astăzi dacă am fi avut un aşa istoric personal“, arată Claudia Negru, psihologul centrului, conform sursei citate.

Toţi cei 20 de minori din judeţul Iaşi care au ajuns la Târgu Frumos, în serviciul rezidenţial pentru copilul care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal, sunt victime ale realităţilor din comunităţile din care provin.

Alex, de exemplu, în vârstă de 12 ani, a ajuns în Centrul „Micul Delincvent“ după ce acum câteva luni a spart o şcoală din Iaşi. Era îngrijit împreună cu sora sa în Centrul de Plasament „Ion Holban“ din Iaşi şi a creat un prejudiciu de 8.000 de lei, la şcoală, necăjit că fata tocmai fugise de lângă el. Înainte să fie ocrotit într-un centru din Iaşi, băiatul a trecut prin asistenţă maternală şi prin centrul de primire urgenţe din Tătăraşi.

Un alt Alex, un băiat frumos ca bradul, după cum îl descriu angajaţii din centru, a ajuns la Târgu Frumos din cauza unui conflict în familie. Tânărul a terminat anul acesta clasa a VIII-a şi le spune celor din jur că face ceea ce face pentru că nu mai are nimic de pierdut.

„Copiii aceştia au făcut tot felul de fapte. Furt, vagabondaj, cerşetorie, distrugeri. Nevoia îi împinge să facă orice. Dacă mama vrea o bere, copilul fură o ladă de bere. Dacă copilului îi este foame, merge la furat. Avem caz cu patru fraţi care au mers la furat de miere de albine şi porumbei. Copii aşa mici şi frumoşi au furat maşini. Am avut un caz cu recidivă cu un băiat care a furat o maşină în Iaşi, a mers cu ea prin Copou, a intrat într-un gard pe care l-a distrus şi a ajuns aici. Tare bine ar fi dacă ce lucrăm noi aici s-ar continua în familii şi în comunitatea din care provine copilul“, a concluzionat Gabriela Baltag, directorul Complexului de servicii Târgu Frumos.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *