Cum poate obține Radu Mazăre azil în Madagascar. Fostul primar ar putea ajunge pe lista celor mai căutați fugari

ianuarie 2, 2018

Cum poate obține Radu Mazăre azil în Madagascar, unde și-a construit un complex de bungalouri. Fostul primar ar putea fi inclus pe lista celor mai căutați fugari, după ce Instanța supremă va decide să emită un mandat de arestare în lipsă pe numele acestuia. Radu Mazăre vrea să obțină azil politic în Madagascar, însă legislația statului african nu reglementează noțiunea de azil și nici statutul de refugiat.

Cel mai recent raport referitor la respectarea drepturilor omului, întocmit de Departamentul American de Stat, arată că în legislația Republicii Madagascar nu este definită noțiunea de azil și nici măcar statutul de refugiat, notează Digi24.ro.

„Legea nu prevede dispoziţii referitoare la acordarea de azil sau statut de refugiat, însă Guvernul acordă protecţie refugiaţilor. Autorităţile au cooperat cu ONU, dar şi cu alte organizaţii umanitare pentru a ajuta numărul destul de mic de refugiaţi care sunt în republică”. arată raportul Departamentului de Stat al SUA

Astfel, cererea de azil politic pe care Radu Mazăre susține că o va face nu are șanse de a fi aprobată. În schimb, Radu Mazăre are statut de investitor, așa că ar putea obține dreptul de a locui permanent pe teritoriul statului din Oceanul Indian.

Costurile pentru obținerea cărții de rezidență nu depășesc 3.000 de dolari. În această situație, Radu Mazăre ar trebui să obțină viza transformabilă (cea de investitor), să aibă documente de identitate, cazierul, să depună o scrisoare de intenție și să plătească taxe în valoare de 3.000 de dolari.

Pentru ca Radu Mazăre să fie extrădat în România, judecătorii ar trebui să-l dea în urmărire internațională, iar procedurile ar putea fi de durată. Țara noastră nu are acord de cooperare încheiat cu Madagascar, așa că extrădarea ar putea fi realizată numai în baza unei înțelegeri.

În urmă cu cinci ani, pe când era primar în Constanța, Radu Mazăre a concesionat pentru o perioadă de 99 de ani un teren pe care a construit un complex turistic pentru pasionații de kite surfing. La acea vreme, edilul spunea că a plătit mai puțin de 200.000 de euro, banii investiți fiind primiți ca mită, după cum susțin procurorii.

În 2014, anchetatorii au început să verifice contractele semnate de Radu Mazăre în calitate de primar. În același an, edilul a fost arestat.

Potrivit sursei citate, Radu Mazăre este cercetat sau judecat în șapte dosare. Mai mult, fostul primar are și o condamnare la închisoare cu suspendare, însă decizia instanței nu este una definitivă. În ziua de Crăciun, Radu Mazăre și-a luat bilet de avion doar dus și a plecat în Madagascar. Reprezentanții IPJ Constanța susțin că Mazăre se afla sub control judiciar, însă nu avea interdicție de a părăsi teritoriul României.
Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *