• Fără categorie
  • 0

Cum vor arăta uniformele angajaţilor DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne

martie 18, 2018

Uniformele angajaţilor DGPI vor fi din stofă neagră, bluzoanele din tercot sau bumbac, cu mănuşi din piele şi încălţăminte din piele de box, iar epoleţii vor fi brodaţi cu fir metalizat alb-argintiu reprezentând frunze de stejar, potrivit unui Ordin al MAI pus în dezbatere publică.

 

Militarii Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) vor primi o normă de echipament pe care o vor utiliza pentru a cumpăra uniforma, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit documentului publicat pe site-ul MAI, la secţiunea transparenţă decizională, vestonul pentru uniforma de prezentare va fi din stofă neagră, cu revere drepte care se va încheia la un rând de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, imprimaţi cu însemnul heraldic al DGPI. Petliţe (petliţă: bucată de stofă colorată cusută pe partea din faţă a gulerului unor haine de uniformă – n.r.) vor fi aplicate pe gulerul vestonului, iar mânecile vor fi drepte, fără manşetă, formate dintr-o singură bucată, terminaţia fiind prevăzută cu sliţ şi nasturi metali. Pe umeri vor fi montaţi epoleţi drepţi din material de fond, iar la bărbaţi vestonul se va încheia de la stânga la dreapta şi la femei invers, talia vestonului fiind uşor cambrată.

Vestonul de ceremonie va avea în plus, sub talie, două buzunare cu câte doi refileţi fiecare, acoperiţi de o clapă dreaptă, iar pe pieptul stâng va fi montat în partea de sus un buzunar fals. Vestonu pentru generali va avea pe umeri câte două bride din material de fond pe care vor fi montate epoleţi brodaţi, iar cel pentru ofiţeri va avea epoleţii drepţi fixaţi în cusătura mânecii.

Pantalonii pentru uniforma de ceremonie şi de reprezentare vor fi tot din stofă neagră, cu croială dreaptă, fără manşetă, cu buzunare laterale pe cant, sliţ şi buzunar la spate (pentru bărbaţi). Pentru generali, pantalonii vor avea, în părţile laterale, vipuşcă şi lampas (Fâşie îngustă de postav, panglică sau şnur cusută pe latura exterioară, în lungimea pantalonilor, la unele uniforme – n.r.) lat de 1,5 cm de fiecare parte a vipuştii.

Fusta la femei va fi tot din stofă neagră, atât pentru uniforma de ceremonie, cât şi cea de reprezentare. Croiala acesteia va fi clasică, cu betelie şi sliţ la spate, dublată cu căptuşeală. Bluzonul şi pentru bărbaţi şi pentru femei va fi din tercot, tot de culoare neagră, încheindu-se în faţă cu fermoar, cu două buzunare pe piept. În partea superioară buzunarele vor fi drepte, iar în cea înferioară buzunarele vor fi oblice cu laist. Bluzonul va avea şi el epoleţi şi la terminaţie un cordon de ajustare pe corp, iar un ecuson specific va fi aplicat pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului.

Scurta pentru uniforma de ceremonie va fi tot din stofă neagră, dublată cu căptuşeală matlasată şi se va încheia cu nasturi ascunşi în sublaist. Buzunarele laterale vor fi oblice, iar mânecile drepte. Pentru generali, scurta va avea pe umeri câte două găici pe care vor fi montaţi epoleţii brodaţi, iar pentru ofiţeri epoleţii vor fi fixaţi pe cusătura mânecii.

Scurta pentru uniforma de prezentare va fi realizată din tercot de culoare neagră, dublată în totalitate cu căptuşeală şi cu mesadă din blană naturală, pe spate şi pe pieţi, cu mânecile mesadei făcute din căptuşeală matlasată pe material neţesut termorezistent. Scurta va avea pe guler un altul detaşabil din blană naturală de caracul (Rasă de oi ale căror miei au blana buclată, asemănătoare cu astrahanul n.r.), tot de culoare neagră, atât pentru generali, cât şi pentru ofiţeri cu gradul de colonel şi blană naturală de nutriet (denumire dată blăniţelor de miel special prelucrate, care imită blana de nutria – n.r.), de culoare neagră pentru celelalte cadre militare. Scurta se încheie cu nasturi ascunşi în sublaist şi pieptul va avea în partea superioară o platcă dreaptă, sub care vor fi două buzunare care se închid cu clape, iar sub talie, două buzunare oblice cu laist. Mânecile scurtei vor fi drepte, iar pe linia umerilor vor fi epoleţi.

Pentru uniforma de serviciu, scurta va fi confecţionată din ţesătură imperrespirantă de coloare neagră, piepţii fiind din două bucăţi, dublate pe partea superioadă, care vor avea, în cusătura de suprapunere o vipuşcă retroreflectantă. Sub vipuşcă vor fi buzunare ascunse care se încheie cu clapă şi fermoară, iar scurta se va încheia în faţă cu fermoar şi butoni.

Angajaţii DGPI vor avea şi o manta de ploaie, complet căptuşită, realizată din ţesătură impermeabilă de culoare neagră care se va încheia cu nasturi şi va avea două buzunare oblice laterale, cu epoleţi detaşabili, fixaţi prin doi nasturi în bride.

Cămaşa va fi din tercot, cu guler cu colţ drept, de culoare albă pentru uniforma de ceremonie şi gri pentru cea de prezentare, încheindu-se în nasturi. Cămaşa va avea un buzunar pe pieptul stâng, cu mâneci lungi prevăzute cu manşete. Spatele este dublat la partea superioară cu o platcă. Epoleţii vor fi realizaţi din material de fond, de formă dreptunghiulară şi se montează cu un capăt în cusătura mânecii, iar cu celălalt capăt sunt fixaţi prin nasture. Cămaşa-bluză pentru uniforma de serviciu va fi din ţesătură tip bumbac de culoare gri şi poate fi cu mânecă lungă şi mânecă scurtă. Pe partea superioară a piepţilor sunt prevăzute buzunare aplicate. Spatele este dublat la partea superioară cu o platcă. Mânecile sunt drepte şi sunt prevăzute la terminaţie cu manşetă. Epoleţii vor avea o formă dreptunghiulară, montaţi cu un capăt în cusătura mânecii, iar celălalt capăt fixat prin nasture.

Încălţăminea va fi de patru tipuri – pantofi, ghete, cizme şi bocanci, toate din piele box cu faţă naturală, de culoare neagră. Pantofii de vară vor avea perforaţii, iar pentru femei, pot avea decupaje. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri. Pantofii pentru uniforma de ceremonie pot avea talpă realizată din piele naturală. Ghetele pentru bărbaţi sunt căptuşite cu blană, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri. Ghetele pentru femei sunt căptuşite cu meşină. Cizmele pentru femei vor fi căptuşite cu blană sau cu meşină, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri, cu toc aplicat.

Uniformele vor fi prevăzute şi cu accesorii precum cravată neagră, papion negru, fular din fire tip lână sau acrilice de culoare albă sau neagră, mănuşi din piele neagră căptuşite cu tricot sau blană naturală, mănuşi din lână, tot negre sau albe. Ciorapii vor fi negrii, iar pentru femei vor fi tricotaţi din fire sintetice sub formă de dres. Centura va fi confecţionată din galon textil ţesut de culoare albă-argintie, care are dispus pe mijloc tricolorul. Centura pentru uniforma de reprezentare va fi din piele neagră şi se va închide printr-o cataramp de metal inoxidabil de culoare alb-argintiu sau chingă textilă de culoare neagră şi închidere prin cataramă din material plastic cu sistem de autoblocare.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *