Dan Dungaciu:Protestele din R.Moldova sunt o expresie a lipsei de alternativă politică

octombrie 5, 2015

Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, a declarat în exclusivitate la Realitatea TV, că protestele din Republica Moldova sunt o expresie a lipsei de alternativă politică, întrucât cetăţenii trebuie să aleagă între un Guvern care se clamează a fi proeuropean, dar care vinde un aeroprt unei companii ruseşti, o alianţă care se declară anti-guvernamentală şi în cele din urmă, forţele pro-ruse.

Dan Dungaciu a argumentat că prin protestele celor două tabere, se consumă ultimele resurse de speranţă ale populaţiei dezamăgite:

“Aveti dreptate şi nu am cum sa va contrazic, am discutat depsre ce se poate întâmpla prost în Moldova, iar ce se întâmplă acum face parte din acest repertoriu. În R. Moldova în acest moment se consumă ultimele resurse de speranţe ale populaţiei, dacă vreţi, care este din ce in ce mai dezamăgită. Criza profundă de neîncredere chiar şi în proiectul european începe se face simţită şi prin sondaje, sub 40% incredere în proiectul european, şi prin protestele din stradă. De fapt, marea problemă este lipsa de alternativă, pentru că avem de a face pe de o parte cu un Guvern proeuropean care are în repertoriul său politic 1 miliard dispărut, la un buget de 1 miliard si jumatate al R. Moldova, un guvern care vândut in timpul discursurilor preuropene un aeroport unei companii ruseşti. Acest furt al secolului este pus pe seama cetăţenilor pe spinarea lor, în buzunarul său”, a explicat Dungaciu.

Pe de altă parte, profesorul a precizat că Moldova este stăpânită de doua tipuri de proteste, platforma DA, declarată anti-guvernamenatală şi protestul forţelor ruseşti, dar aceste forţe nu sunt pregatite sa dea o lovitură de stat. În plus, acesta a mai susţinut că Republica Moldova se află într-o criză majoră, dar el crede că această criză se află pe ultimele locuri pe lista Rusiei:

“Sunt două tipuri reacţii: sunt reprezentanţii platformei DA, şi pe de o altă parte, mai sunt simpatizanţii forţelor pro-ruse care au blocat bulevardul Ştefan cel Mare, dar înainte de protestul DA s-au retras. Aceste forţe ruseşti pun presiune pe Guvern dar nu sunt ele pregatite sa dea o lovitură de stat. Deci avem doua tipuri de proteste, platforma DA, declarată anti-guvernamenatală şi protestul forţelor ruseşti. Republica Moldova se află într-o criză majoră, dar eu cred că această criză se află pe ultimele locuri pe lista Rusiei”, a mai afirmat acesta.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *