• Fără categorie
  • 0

De ce nu a fost chemat Traian Băsescu în fața Comisiei parlamentare de anchetă

septembrie 6, 2017

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat miercuri că nu a fost nevoie de audierea lui Traian Băsescu atâta vreme cât Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a avut documentele necesare cu privire la el. 

“Nu ai nevoie de o audiere atâta vreme cât ai documentele şi documentele sunt constituite din Monitoare Oficiale. Acolo aveam primul decret de încetare a mandatului domnului Nica şi pe aceeaşi pagină publicat practic în acelaşi timp, deci nu unul după altul, ca să intre în vigoare, decretul de numire a domnului Blaga. Cu privire la solicitarea ca domnul Băsescu să fie invitat, niciun membru al comisiei nu a solicitat acest lucru, probabil că Monitoarele Oficiale nu puteau să fie infirmate printr-o declaraţie şi cred că nimeni nu poate să le infirme. De asemenea, domnul Traian Băsescu a pus şi o condiţie, dacă ţineţi minte, în spaţiul public, că va veni numai dacă nu ştiu ce se va întâmpla, condiţie care nu era îndeplinită şi bănuiesc că nu au vrut colegii noştri să-i solicite prezenţa ca să nu fie refuzaţi în maniera lui Traian Băsescu. Dacă şi-ar fi manifestat disponibilitatea să vină, aşa cum au făcut alţii invitaţi, evident că l-am fi invitat, deci nu am refuzat pe absolut nimeni. Probleme am avut cu cei care şi-au manifestat dorinţa să nu vină, cum este şi cazul lui Traian Băsescu”, a spus Nicolicea, membru al Comisiei de anchetă.

Întrebat la Palatul Parlamentului dacă există suspiciuni în raportul comisiei că Traian Băsescu ar fi încălcat legea, Nicolicea a precizat: “Cu privire la vinovăţie nu ne pronunţăm, cu privire la ce a scris e evident. Decretul 1.357 publicat în partea de sus a Monitorului Oficial şi 1.358 în partea de jos – câtă vreme ăla de sus nu era publicat nu era în vigoare, câtă vreme nu era în vigoare nu aveai voie să îl emiţi pe al doilea. Constituţia spune că un decret nu există până nu e publicat. Sus se scrie revocare din funcţie şi jos zice ca urmare a demiterii din funcţie, scrie negru pe alb. Rămâne la latitudinea organelor să constate dacă acesta se numeşte abuz în serviciu, se numeşte fals, uz de fals şi ce o mai fi. Noi nu putem să facem aceste încadrări”.

Fostul şef de stat Traian Băsescu spunea în luna iunie că, în cazul în care va fi chemat la Comisia de anchetă, va merge la audieri, cu două condiţii: audierea sa să fie publică şi, totodată, să-i fie prezentată “adunarea proceselor-verbale” din toate secţiile de votare.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *