DOSAR PE FAPTE VECHI DE 7 ANI

decembrie 27, 2015

DNA a inceput urmarirea penala impotriva primarului Sectorului 1 Andrei Chiliman, pentru abuz in serviciu si complicitate la distrugere: „A dat ajutor unei persoane interesate sa distruga, in perioada 3 aprilie – 19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, constructiile monument istoric, anexe ale Palatului Stirbei”

DNA i-a mai facut un dosar primarului din Sectorul 1 al Capitalei, Andrei Chiliman. Procurorii au declansat, marti 22 decembrie 2015, urmarirea penala fata de Chiliman pentru abuz in serviciu si complicitate la distrugere, fapte care ar fi fost comise in urma cu aproximativ sapte ani.

DNA sustine ca, in perioada 3 aprilie – 19 decembrie 2008, ar fi ajutat o persoana interesata sa distruga mai multe constructii monument istoric, anexe ale Palatului Stirbei din Bucuresti. Potrivit procurorilor, Andrei Chiliman ar fi semnat certificatul de urbanism pentru desfiintarea constructiilor si autorizatia de desfiintare a constructiilor, desi ar fi cunoscut ca Primaria Sectorului 1 nu era institutia competenta si ca actul incalca dispozitiile legale.

Iata acuzatiile DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie – au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectul CHILIMAN ANDREI IOAN, primar al Sectorului 1 din Bucuresti, la data faptelor, pentru savarsirea infractiunilor de:

abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si

complicitate la distrugere.

In ordonanta de efectuarea urmaririi penale se arata ca exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Suspectul Chiliman Andrei Ioan, in exercitarea functiei de autoritate publica de primar al Sectorului 1 al municipiului Bucuresti, cu incalcarea atributiilor legale (dispozitii ale Legii administratiei publice locale si Regulamentului de organizare si functionare a Primariei Sectorului 1), a dat ajutor unei persoane interesate sa distruga, in perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, constructiile monument istoric, anexe ale Palatului Stirbei, situat in centrul municipiului Bucuresti (Calea Victoriei).

Concret, intre constructiile distruse se afla pivnita Palatului Stirbei, imprejmuirile si remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum si toate vestigiile care se regaseau in subteran, pentru care nu s-a obtinut niciun aviz sau autorizatie de descarcare de sarcina arheologica. Actiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Stirbei (monument istoric) si vestigiile subterane care, astfel, au fost si ele distruse.

Ajutorul a constat in aceea ca suspectul Chiliman Andrei Ioan a semnat, cunoscand ca Primaria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta si ca actul incalca dispozitiile legale, certificatul de urbanism pentru desfiintarea constructiilor nr. 4901/142/V/42155. De asemenea, ajutorul dat pentru distrugere a constat si in aceea ca a semnat, cunoscand ca Primaria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta si ca actul incalca dispozitiile legale, autorizatia de desfiintare a constructiilor nr. 90/04V/2891/08.

Documentele au fost emise in conditiile in care, din Ordinul nr. 2534/17.09.2007 al Ministrului Culturii si Cultelor, publicat in Monitorul Oficial nr. 671/01.10.2007, reiese faptul ca s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil – cladire (la singular) nu si anexele de pe Calea Victoriei.

Suspectului i s-au adus la cunostinta calitatile procesuale si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza cercetari si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

 

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *