• Fără categorie
  • 0

Dragnea anunță că a discutat la telefon cu premierul ungar, Viktor Orbán: Am convenit două lucruri!

septembrie 24, 2017

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că a discutat la telefon cu premierul ungar, Viktor Orbán, despre situaţia de la Liceul Catolic din Târgu Mureş. Potrivit președintelui Camerei Deputaților, Orban l-a asigurat că problema apărută „va fi rezolvată”.

„Am convenit două lucruri, noi vom rezolva problema apărută la Liceul Catolic din Târgu Mureş, iar Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Am explicat că situaţia de la Târgu Mureş s-a creat în urma unei sentinţe judecătoreşti şi nu reprezintă un atac la adresa Bisericii Catolice sau la adresa minorităţii maghiare, dar că e obligaţia autorităţilor române să găsească rapid o soluţie legală şi durabilă. I-am promis că vom găsi această soluţie”, a scris Dragnea.

Preşedintele PSD a mai scris că premierul Orban a apreciat disponibilitatea de dialog şi „a promis că Ungaria va reacorda sprijin României pentru OECD”. ”Aderarea României la această organizaţie este un obiectiv „major” al politicii externe a Românei, care ar putea fi atins chiar pe parcursul acestui an, a precizat liderul PSD.

MAE ungar a anunțat, recent, că nici România și nici Croația nu vor beneficia de susținerea Budapestei pentru aderarea la OCDE, iar în cazul țării nostre decizia este legadă de închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

În cazul Croației, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiție a societății ungare MOL.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a catalogat drept complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă blocarea aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), din cauza situației create de suspendarea activității Liceului de Teologie Romano-Catolic de la Târgu Mureș

Instanța a decis în luna lunie că Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș nu funcționa legal pentru că nu avea avizele Ministerului Educației.

Tribunalul Mureș a anulat la 14 iunie 2017, în prima instanță, decizia emisă de Inspectoratul Școlar Județean Mureș prin care s-a înființat Liceul Teologic Româno-Catolic din Târgu Mureș și prin care s-au transferat clase la această unitate școlară de la alte două instituții de învățământ.

Tribunalul Mureș a admis acțiunea în contencios administrativ formulată de Primăria Târgu Mureș în contradictoriu cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu Liceul Teologic Româno-Catolic.

În noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotrivă fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Româno-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *