• Fără categorie
  • 0

Erdogan a afirmat că țara sa are nevoie de Israel

ianuarie 3, 2016

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că țara sa are nevoie de Israel, declarație survenită în contextul demersurilor Ankarei de normalizare a relațiilor cu Israelul, grav afectate după asaltul forțelor speciale israeliene împotriva unei flotile turce cu destinația Gaza, în 2010, notează AFP, citând presa turcă de sâmbătă, potrivit Agerpres.

“Israelul are nevoie de o țară ca Turcia în regiune. La rândul nostru, trebuie să acceptăm (faptul) că avem nevoie de Israel. Este o realitate în regiune”, a afirmat Erdogan.

“Dacă măsuri reciproce sunt aplicate cu sinceritate, atunci va urma normalizarea (relațiilor)”, a adăugat el, conform principalelor cotidiene turce apărute sâmbătă.

Potrivit AFP, Turcia, pe fondul mai multor dispute cu state vecine și dornică să-și reducă dependența de importul de gaze din Rusia, este interesată de îmbunătățirea relațiilor cu Israelul. La mijlocul lunii decembrie, responsabili israelieni au anunțat că, după negocieri secrete purtate în Elveția, cele două state au ajuns la o serie de “înțelegeri” pentru normalizarea relațiilor bilaterale.

Mai prudent, un responsabil turc a indicat, la rândul său, că au fost consemnate “progrese” în direcția unui “cadru” de acord, oficialul insistând că deocamdată nu a fost semnat niciun acord.

Discuții patronate de președintele american Barack Obama au condus, în 2013, la scuze din partea premierului israelian Benyamin Netanyahu față de Recep Tayyip Erdogan, fără însă a fi urmate de o reconciliere.

Conform unor responsabili israelieni, cele două state au ajuns la o înțelegere cu privire la despăgubirea victimelor raidului israelian din 2010, la revenirea ambasadorilor în cele două capitale, la abandonarea procedurilor în justiție inițiate de Turcia împotriva Israelului și la interzicerea intrării pe teritoriul Turciei a lui Salah al-Arouri, înalt responsabil al Hamas, a cărui prezență în Turcia nu a fost totuși confirmată niciodată de Ankara.

Referindu-se la posibile progrese în privința blocadei, Erdogan a afirmat că Israelul a propus să permită trecerea unor produse și materiale de construcție pentru Gaza, dacă acestea provin din Turcia. “Trebuie să vedem un text scris pentru a garanta că acordul va fi respectat”, a indicat șeful statului turc.

Acest “viraj semantic”, după cum îl numește France Presse, intervine în contextul deteriorării bruște a relațiilor Ankarei cu Moscova după doborârea unui bombardier rusesc de către aviația turcă la frontiera siriană, luna trecută.

 

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *