Firmele cu datorii, discriminate la returnarea accizei de 7 cenți

noiembrie 9, 2014

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) susţine că transportatorii cu datorii cărora nu li se returnează acciza sunt discriminaţi faţă de cei cu plăţile la zi şi cei străini, cărora nu li se cer informaţii, răspunsul Concurenţei fiind că statul poate să se protejeze, iar cei străini ar putea fi obligaţi să nu aibă datorii în România.

“Legea spune în România că se poate rambursa această acciză suplimentară, conform prevederilor Directivei UE 96/2003, către orice operator de transport înregistrat în unul din cele 28 de state ale Uniunii Europene, cu următoarele precizări pentru cei din România: nu trebuie să aibă datorii la stat în momentul în care depun cererea de rambursare şi până când primesc banii. Ceilalţi, din celelalte 27 de state nu trebuie să îndeplinească această condiţie. Cei din România, de asemenea, nu trebuie să fie în insolvenţă” a declarat Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR, la o conferinţa Mediafax.

El l-a întrebat pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, cum justifică această prevedere, precizând că transportatorii o consideră discriminatorie.

“Este conform regulilor ajutorului de stat ca o parte din taxa de mediu să fie returnată actorilor din industrie care sunt foarte afectaţi de ea. Deci exista bază legală în legislaţia europeană şi ca urmare am avizat actul normativ. Din ce înţeleg, nu merge foarte bine procesul de recuperare a acestei accize, acesta este un lucru pe care cred că este bine să-l discutaţi cu Ministerul de Finanţe. Faptul că obligăm sau împingem în România actorii economici sa nu aibă datorii către stat este o prevedere care apare în legislaţia noastră frecvent, nu i-am găsit un caracter anticoncurenţial, dar nici nu am meditat asupra acestui lucru. Mi se pare rezonabil într-o ţară totuşi cu o disciplină financiară slabă ca statul să se protejeze în sensul acesta, să pună presiune pe actorii economici să-şi îndeplinească obligaţiile legale financiar”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a adăugat că este posibil ca prevederea să fie discriminatorie faţă de transportatorii străini, care ar putea fi obligaţi să fie cu taxele la zi în România.

“Dacă e discriminare faţă de alţi actori din Uniunea Europeană? Da, este posibil să fie şi să ne putem gândi la asta, dar aş vedea-o să îi obligăm şi pe ei să nu aibă datorii la statul român. Nu mă interesează dacă au sau n-au datorii la fiscul german sau austriac. Dar, într-adevăr, ar trebui să ne asigurăm că între actorii care concurează pe piaţa din România nu există diferenţe”, a completat Chiriţoiu.

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru la carburanţi este aplicată de la 1 aprilie 2014, măsura fiind criticată constant de către transportatori.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *