• Fără categorie
  • 0

Gabriela Firea, somată de consilierii PNL să aprobe demolarea Cathedral Plaza; PMB: Costă milioane de euro

mai 17, 2017

Grupul PNL din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti îi cere primarului general, Gabriela Firea, să pună în aplicare hotărârea judecătorească definitivă de demolare a imobilului Cathedral Plaza. Reacția consilierilor liberali a venit după ce primarul Capitalei a declarat la Antena 3 că îi va întreba pe bucureșteni, printr-un sondaj, dacă sunt de acord cu demolarea clădirii. PMB a transmis că declarațiile primarului au fost înțelese greșit, și că demolarea acestei clădiri va costa municipalitatea milioane de euro, iar bucureștenii trebuie să se pronunțe dacă sunt de acord să plătească această sumă.

„Este uluitor cum Gabriela Firea fuge de răspunderea legală pe care o are în aplicarea unei hotărâri definitive a justiţiei, ascunzându-se în spatele unui sondaj de opinie, pe care a anunţat că intenţionează să-l organizeze, pentru a-i întreba pe bucureşteni ‘dacă sunt de acord să dea câteva milioane de euro ca să demolăm această clădire’. Chiar din modul în care a formulat această intenţie se vede limpede că Gabriela Firea are o poziţie părtinitoare faţă de situaţia imobilului Cathedral Plaza şi că nu vrea să aplice hotărârea judecătorească, amânând demolarea decisă de către instanţa de judecată”, afirmă Ciprian Ciucu, purtător de cuvânt al grupului PNL din CGMB, într-un comunicat de presă.

Ciucu menţionează că în spaţiul public a apărut informaţia conform căreia există o relaţie de rudenie prin alianţă (naşa de cununie) între primarul general şi Daiana Voicu, aflată în trecut la conducerea companiei de dezvoltare imobiliară Willbrook International, care a realizat turnul de birouri Cathedral Plaza.

„Consilierii liberali îi solicită primarului general Gabriela Firea o evaluare rapidă a opţiunilor de demolare şi a costurilor fiecărei opţiuni, precum şi publicarea unui calendar pe baza căruia să-şi asume demolarea. Gabriela Firea nu poate înlocui obligaţia de respectare a legii şi a deciziilor instanţelor de judecată cu un sondaj de opinie comandat de către primărie. Trebuie să uzeze strict de competenţele date de lege şi să pună neîntârziat în aplicare decizia judecătorească definitivă”, afirmă Ciucu.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea  a declarat la Anetna 3 că o demolare „nu se face de azi pe mâine”, ci după obţinerea unui aviz de la Ministerul Culturii, având în vedere că este vorba despre o zonă protejată, ea precizând că îi va întreba pe bucureşteni într-un sondaj dacă sunt de acord să se dea câteva milioane de euro ca să se demoleze această clădire în doi timpi şi trei mişcări, cum cere Arhiepiscopia, după ce au fost de acord cu această construcţie.

”Eu am în acest moment o decizie de instanţă – iar eu pot să semnez o dispoziţie de primar ca să pun în operă decizia instanţei doar după ce primesc avizul de la Ministerul Culturii – şi, pe de altă parte, un proces pe rol, în care noul proprietar solicită punerea în legalitate, potrivit legii, a acestei construcţii care are toate documentele”, a mai spus Gabriela Firea.

Declaraţiile primarului general Gabriela Firea privind realizarea unui sondaj în ce priveşte Cathedral Plaza au fost scoase din context, a transmis, miercuri, Primăria Municipiului București (PMB), atrăgând atenţia asupra faptului că demolarea unei astfel de clădiri presupune costuri de milioane de euro.

„Primarul general nu a afirmat că doreşte realizarea unui sondaj în care să întrebe bucureştenii dacă să respecte sau nu hotărârea unei instanţe, declaraţia edilului şef fiind scoasă din context. Aşa cum a reiterat în repetate rânduri primarul general, Primăria Municipiului Bucureşti respectă şi va respecta întotdeauna legea şi va lua toate măsurile legale pentru protejarea atât a banului public, cât şi a patrimoniului oraşului”, se arată în comunicatul PMB.

Primăria mențtionează faptul că Gabriela Firea s-a referit la faptul că, în condiţiile în care o acţiune de o asemenea amploare (demolarea unei clădiri situată în centrul oraşului, care se afla în topul celor mai înalte construcţii din Capitală, având 19 etaje + alte 4 etaje în subteran) implică o serie de costuri de ordinul milioanelor de euro, ar fi indicat ca bucureştenii să fie consultaţi dacă doresc să suporte o asemenea cheltuială, în condiţiile în care această clădire a fost edificată în baza unei autorizaţii emise de o altă autoritate locală şi anume Primăria sectorului 1.

”Totodată, afirmaţia Gabrielei Firea a fost făcută în contextul în care hotărârea emisă de instanţa de judecată obliga primarul general să emită dispoziţia de demolare, dar nu precizează pe cheltuiala cui se va face această demolare, se arată în comunicat. „Considerăm că reducerea soluţionării unei probleme reale la simple interpretări nefundamentate, tendenţioase şi denigratoare nu reprezintă în niciun caz o abordare constructivă, adevăratul subiect fiind complet ignorat: se pare că niciuna dintre persoanele care au interpretat declaraţia primarului general nu este preocupată de faptul că ar putea plăti, alături de ceilalţi bucureşteni, o sumă colosală pentru corectarea unor erori făcute cu mulţi ani în urmă”, mai apreciază PMB.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *