Guvernul alocă 6 milioane de lei pentru organizarea evenimentelor ”Centenarului Marii Uniri” de la Iaşi

octombrie 6, 2017

Guvernul alocă 6 milioane de lei pentru organizarea manifestărilor ”Centenarul Marii Uniri” de la Iaşi, care se va desfăşura în perioada 23-24 noiembrie 2017, printre acţiuni numărându-se şedinţe festive ale Executivului şi Parlamentului. O altă acţiune va fi reiterarea unui scurt traseu feroviar între gara Ciurea şi gara Iaşi, pentru comemorarea celor peste 1000 de morţi în accidentul feroviar produs în iarna anului 1916 la Iaşi.

Executivul a transmis, după ședința de Guvern, că în cadrul Programului naţional Centenarul Marii Uniri, Iaşiul va găzdui importante evenimente şi manifestări reunite sub titlul ”Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial. Iaşi, capitala Regatului României 1916-1918 şi Moldova – leagăn al Marii Uniri”, cu sprijin din partea Guvernului României.

Astfel, acţiunile de la Iaşi urmează să se desfăşoare în zilele de 23 şi 24 noiembrie 2017, iar printre acestea se numără organizarea unei şedinţe festive de guvern în sediul Bibliotecii Universităţii Tehnice Gh. Asachi, organizarea unei şedinţe simbolice a Parlamentului la Teatrul Naţional, aceeaşi locaţie în care, în 1916, regele Ferdinand a deschis lucrările Legislativului mutat la Iaşi.

O altă acţiune va fi reiterarea unui scurt traseu feroviar între gara Ciurea şi gara Iaşi, pentru comemorarea celor peste 1000 de morţi în accidentul feroviar produs în iarna anului 1916 la Iaşi, din cauza supraaglomerării generate de numărul de refugiaţi din zonele ocupate, accident considerat drept cea mai mare catastrofă de gen din România şi a treia ca mărime la nivel mondial. De asemenea, în zona catastrofei feroviare vor fi plantaţi 1000 de stejari şi tei, în memoria celor decedaţi.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *