Guvernul ar urma să adopte o Ordonanță de Urgență privind salarizarea din sistemul de sănătate

mai 16, 2018

Guvernul ar urma să adopte, astăzi, o Ordonanță de Urgență privind salarizarea din sistemul de sănătate, care să creeze ” cadrul legal necesar pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar să nu obţină venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018″, după cum a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

 

Minstrul Sănătății a declarat că Guvernul ar urma să adopte, astăzi, o Ordonanță de Urgență privind salarizarea din sănătate.

“După intrarea în vigoare a reglementărilor ce fac obiectul unei ordonanţe de urgenţă care va fi supusă aprobării în şedinţa de Guvern de mâine (n.r. – astăzi)  se creează cadrul legal necesar, pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar să nu obţină venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, managerii unităţilor sanitare trebuie să aplice în litera legii toate aceste prevederi. Va fi întocmită o procedură de aplicare a reglementărilor în domeniul salarizării”, a declarat Sorina Pintea, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

 

Şedinţa de Guvern este programată de la ora 13.00.

Modificările vin după ce, pe 8 mai, ministrul Muncii și ministrul Sănătății au anunțat că Legea salarizării se schimbă în Sănătate, după aproximativ 12 ore de negocieri cu sindicatele din Sănătate.

În urma discuțiilor, care au durat 12 ore, s-au făcut propuneri pentru deblocarea situației din sistemul sanitar. Ministrul Sănătății a declarat că, în urma discuțiilor cu managerii de spitale și liderii de sindicate, s-a constatat că Legea salarizării a fost aplicată subiectiv în spitale.

Astfel, s-a decis modificarea legii salarizării, care va viza modul de acordare a sporurilor, fără a modifica plafonarea sporurilor la 30 la sută. Totodată, Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că modificările la Legea salarizării vor viza strict modul de acordare a sporurilor.

“Una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor de medici şi asistente în afara plafonlui de 30%. Nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici, această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite. Guvernul a luat decizia ca pentru spitalele de monospecialitate, spitalele de psihiatrie, tuberculoză, dar şi anumite servicii judeţene de ambulanţă, cum ar fi Ambulanţa Bucureşti, să se permită în condiţiii bine justificate o suplimentare a sporurilor determinate de specificul acestor specialităţi, aprobare care se va face prin hotărâre de Guvern. (…) Sunt deja mai multe revendicări care au fost rezolvate. S-a solicitat ca moaşele să fie asimilate activităţii de asistente, pentru a benficia de o creştere a salariilor până în anul 2022”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

În urma acestui acord cu Executivul, reprezentanții Sanitas au renunțat la greva generală care era programată pentru 11 mai.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *