ICR Londra, cu tricolorul românesc

decembrie 21, 2015

Maiestuosul palat în stil clasicizant, construit în primele decenii ale secolului al XIX-lea și intrat în posesia statului român în anul 1937 – ca Legație, reședință ambasadorială și, din anul 2006, ca sediu al ICR Londra -, și-a regăsit exteriorul strălucitor grație unui amplu proiect de renovare, derulat de Ministerul Afacerilor Externe și echipa londoneză a Institutului.

Lucrările au început în urmă cu patru luni și au presupus intervenții extinse și meticuloase, de reparație și chiar restaurare, ce au îndepărtat de pe cei aproximativ 1.800 m2 de fațadă efectele multor ani de intemperii. Intervențiile au fost cu atât mai laborioase, cu cât imobilul, ultilizat în principal de ICR Londra, dar și de Ambasada României pentru acțiunile cu caracter protocolar, este o clădire de patrimoniu supusă celui mai strict regim de protecție din Marea Britanie, Grade I.

ICR Londra, cu tricolorul românesc

Pentru a marca sfârșitul lucrărilor și a celebra noua înfățișare exterioară a venerabilei clădiri, liniile pure ale edificiului, precum și ornamentele elegante au fost învăluite în lumină și animate, printr-un spectacol de video-mapping realizat de artistul vizual Ion Cotenescu (VJ Cote), care a pus în evidență atât frumusețea clădirii, cât și bogata ei istorie. Proiecția de fascicole luminoase, organizată în seara de 16 decembrie, a folosit contururile și elementele decorative ale palatului pentru a spune povestea construcției clădirii, a primilor locatari – familii aristocratice și ale înaltei burghezii britanice – și a diplomaților care au prezidat achiziția ei, ca Nicolae Titulescu, sau au lucrat aici de-a lungul anilor, ca Matyla Ghica, Brutus Coste ori Mircea Eliade.

În plus, pe toată durata serii, fațada secundară dinspre piață a fost îmbrăcată, cu spoturi luminoase, în culorile naționale ale României. Bineînțeles, nu au lipsit, proiectate de data aceasta în holul somptuos de la intrarea în Institut, nici imaginile de la evenimentele curente care fac din Belgrave Square nr. 1 adresa culturii române din Marea Britanie. Seara a avut și o componentă muzicală, oferită de DJ Nico de Transilvania, iar recepția de la sfârșit a anunțat – prin cozonaci, covrigi, mere și vin fiert – apropierea marii sărbători a Crăciunului.

Numeroşi români au venit să sărbătorească Ajunul Crăciunului

La eveniment au luat parte reprezentanți ai instituţiilor administraţiei locale ale City of Westminster, ai mai multor organizații culturale britanice partenere, numeroși prieteni și susținători ai României și ai misiunilor românești de la Londra, precum și locuitori ai cartierului Belgravia, în care se găsește Institutul, și, desigur, membri ai comunității românești din capitala britanică.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *