Incredibilele combinații dintre Traian Băsescu și patronul complexului Flora, Dumitru Puzdrea

iulie 11, 2016

Au trecut ani buni de când se cunoaște situația dezastruoasă de la complexul Flora. Ani în care, deși în foile îngălbenite din zecile de dosare deschise împotriva lui Dumitru Puzdrea se ascund adevăruri tulburătoare despre modul odios în care Puzdrea a intrat cu bocancii peste un teren care nu-I va aparține niciodată, apoi a construit un colos, nici un personaj din justiția română nu a catadicsit să rezolve problema. Motivele sunt multe, de la șpăgile ce au curs pe bandă rulantă până la oamenii care au stat la picioarele lui Puzdrea și au fost învățați să trăiască bine pe banii lui. Dar poate ajutorul cel mai mare l-a primit Puzdrea de la Traian Băsescu, care deținea în acea perioadă funcția de primar general al Capitalei.

Mână în mână cu subordonații

Nu este pentru prima dată când au ieșit la iveală lucruri necurate făcute de Traian Băsescu. Și cu siguranță că nu va fi nici ultima dată. Dar cum a procedat fostul președinte al României cu terenul de la Flora, ce învârteli a făcut pentru ca acesta să ajungă în proprietatea lui Puzdrea, este strigător la Cer. Cine erau subordonații de care facem amintire? Dumitru Stănescu, Adrian Iordache, Cristina Setran, Luminița Mihuț, Gabriela Enache, care au fost numiți ca membrii ai comisiilor de restiruire a terenurilor de Băsescu însuși, fiindu-I prieteni apropiați. În această calitate de protejați ai mai marelui primar al Capitalei, acestora le-a fost extrem de simplu să restituie în natură numiților Isăilă Mihai și Stoicesco Helene Yvonne Josephine terenul în suprafață totală de 24 685 mp, situat în Bucuresti, sector 1, fosta moșie Băneasa – Dămăroaia, lotul 35 – Bdul Poligrafiei, fără număr, și suprafața de 832mp terenul aferent utilităților, așa cum rezultă din Decizia nr. 885/12.03.2003. Și asta nu e tot. La ordinal clar și précis al lui Băsescu, lui Isăilă Mihailă I s-a restituit și terenul de 11 989mp, ce constituie lotul 35B din fosta moșie Băneasa – Dămăroaia, aflat pe   B-dul Poligrafiei, fără număr, așa cum rezultă din Decizia nr. 1588/02.10.2003. Ce valoare au aceste terenuri? Una uriașă, care se ridică la peste 100 milioane de euro.

Unde sunt actele doveditoare?

E clar pentru toată lumea că înstrăinarea terenurilor a produs un prejudiciu enorm statului din mai multe motive. Primul ar fi că această înstrăinare a avut loc fără să existe acte juridice care să ateste faptul că cei doi așa ziși moștenitori au dobândit terenurile. Mai mult, aici vorbim și de infracțiunea de evaziune fiscală, prin neachitarea impozitelor pe tranzactie datorate conform legii. Nu în ultimul rând, prejudiciul statului se concretizează, și în neîncasarea de către acesta a potențialelor sume provenite din exploatarea terenurilor. Dar te poți juca cu Traian Băsescu, care în nenumărate cazuri a pus mai presus de orice interesul său personal, uitând că păstorește un oraș întreg? Să mai spunem că același Băsescu a pus în balanță și sănătatea oamenilor, însăși viața lor întrucât nu a fost deloc interesat de faptul că locațiile sunt așezate peste cele două apeducte care alimentează Bucureștiul cu apă? Ce rezultă de aici? Că Bucureștiul ar putea în orice moment inundat dacă se va produce o avarie. Nu numai că Băsescu nu a făcut nici un demers să protejeze magistrala, dar atât el cât și pedecesorul, Viorel Lis, i-au permis cu nerușinare lui Puzdrea să construiască pe terenul traversat de cele două apeducte un bloc, la o distanță de aproximativ 5 metri de aceasta, evident construit fără proiect și fără autorizație. Și ca tacâmul să fie complet, terenul, nici măcar în ultima clipă, nu a fost expropriat pentru cauza de utilitate publică, aceasta ca și măsură de protecție a locuitorilor Bucureștiului.

Iată care este adevărul!

Modul de acțiune al lui Băsescu și al acoliților săi nu are nici o legătură cu realitatea, care este cu totul diferită. Astfel, terenurile de care vorbim au fost restituite lui Isăilă și Stoicesco ca fiind fosta moșie Băneasa Dămăroaia. Adevărul este însă altul. Cei doi nu au primit terenul de la fosta moșie Dămăroaia, ci terenul care a aparținut pe vremuri Hipodromului Băneasa, teren care anterior a fost în proprietatea Jockey Club Romania, înființat la 08.01.1875, și avându-l ca președinte de onoare pe Regele Carol I până la naționalizare. Și acest lucru rezultă foarte bine din planurile cadastrale ale Municipiului Bucuresti din 1932, din 1938 si cel actualizat. În urma comparării și suprapunerilor aceastora, rezultă foarte clar că moșia Băneasa Dămăroaia este despărțită de Hipodromul Băneasa, actualmente Casa Presei Libere, Hotel Parc etc. de o cale ferată, care este marcată chiar și pe planurile din 1932. Concluzia? Terenurile  nu fac parte din mosia Băneasa Dămăroaia. Interesant este faptul că ulterior, cei doi au înstrăinat aceste bunuri imobile, deși nu le-au deținut niciodată în propietate.

Testamente false?

În solicitarea prin care revendicau moșia Dămăroaia-Băneasa, succesorii lui Constantin Stoicescu, respectiv Isăilă Mihai și Zapisescu Dan Stefan Octav, au afirmat că moștenirea le-a rămas de la Constantin Stoiescu în urma unor testamente. Dar ce să vezi? Nicinul nu a putut face dovada dreptului de proprietate asupra acestei noșii. Mai mult, în Dosarul civil nr. 4996/1999 al Tribunalului București – Secția a IV-a Civilă -, cei doi au încercat să facă dovada dreptului de proprietate nu cu acte constitutive de drepturi ci prin acte declarative de drepturi, respectiv hotărâri judecătorești, testament și procese-verbale de preluare în proprietatea statului, invocând astfel o prezumție de proprietate. Iată și cum a acționat justiția. Tribunalul București a admis acțiunea pe fond (în sensul că a admis acțiunea de revendicare), Curtea de Apel București a admis apelul și  a respins acțiunea pe fond, iar Înalta Curte de Casație și Justiție (Curtea Supremă de Justiție), prin Decizia nr. 791/3februarie2005 pronuntata in Dosarul nr.5370/2002,  a admis recursul declarat de intervenienta în interes propriu de Facultatea de drept București și a obligat statul român să retrocedeze cota de 3/8 din imobilul situat în Șoseaua Straulești nr. 2, în suprafață de 35.016 mp teren plus construcții aferente, așa cum sunt individualizate în raportul de expertiză tehnică întocmit de inginerul Popescu Ioan, raport care se găsește în Dosarul civil nr. 4996/1999 al Tribunalului București – Secția a IV-a Civilă, și a respins recursul declarat de succesorii lui C. Stoicescu.

Terenul a ajuns pe mâna fiicei lui Puzdrea!

După ce succesorii lui C. Stoicescu au văzut că nu au câștig de cauză în justiție nereușind să facă dovada dreptului de proprietate asupra moșiei Băneasa-Dămăroia, aceștia au încercat să-și rezolve problema apelând la ajutorul Primăriei București. Instituție care, prin Dispoziția nr. 885/12.03.2003, a dispus restituirea în natură a terenului în suprafață totală de 24.685 mp, situat în Bucuresti, sector 1, B-dul Poligrafiei FN, reprezentand fosta moșie Băneasa – Damaroaia, lotul 35, identificat conform raportului de expertiza tehnica extrajudiciară întocmit de Societatea TERRA GEODEZIC S.R.L, prin inginer Tăbăcaru Adrian și inginer Tăbăcaru Elena. Și aici vine primul semn de întrebare. Chiar dacă expertul Adrian Tăbăcaru spune că la întocmirea raportului de expertiză extrajudiciară a avut în vedere identificarea terenului potrivit expertizei judiciare efectuate în Dosarul nr. 4996/1999 al Tribunalului București – Secția a IV-a Civila – de către expert Fuioga Mihai, afirmă, că în opinia domniei sale, terenul se află în altă locație! Și asta nu e tot. Pentru că tot expertul Tăbăcaru spune că ar exista o expertiză judiciară care în realitate a fost înlăturată de instanță. Asta deși Înalta Curte a omologat un raport de expertiză întocmit de un alt expert, respective inginerul Popescu Ioan. De fapt, ce s-a întâmplat cu Tăbăcaru? Nu a verificat nici un document, preferând să facă un raport favorabil succesorilor lui C. Stoicescu, identificând moșia Băneasa-Dămăroaia ca fiind terenul pe care se aflau fix clădirile societății UNIVERSAL TRADE COMPANY S.A., a lui Dumitru Puzdrea. Urmarea este dezastruoasă! Urmașii lui C. Stoicescu îi vând terenul fiicei lui Puzdrea, Andreea Ruxandra.

Jocul de-a alba-neagra

Ca tacâmul să fie complet, expertul extrajudiciar evident cu bună știință nu a depus nici diligențele necesare pentru a identifica așa cum trebuie așa-zisa proprietate a lui C. Stoicescu, și drept urmare a putut să o plaseze într-o altă locație decât cea reală, adică exact sub complexul Flora. În ceea ce îi privește pe Isăilă și Zapisescu, care au fost parte în proces, aceștia știau extrem de bine că  terenul revendicat nu se afla aolo unde a spus expertul Tăbăcaru. Același lucru îl cunoștea și avocatul care i-a reprezentat pe cei doi, Lucia Cherecheș. Doamna avocat, în combinație cu un apropiat al lui Puzdrea, fostul polițist, ajuns avocat, Bulearcă Alexandru au fost cei care au gândit foarte bine tranzacția cu terenul în așa fel încât să intre în mâinile lui Puzdrea și acest lucru nu se putea realiza decât dacă expertiza era făcută de TERRA GEODEZIC S.R.L.( prin inginer Tabacaru Adrian). Una peste alta, Andreea Puzdrea devine proprietară a terenul potrivit Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2148/19.12.2003 de BNP Ilie Laura Marcela, în suprafață de 24685 mp, situat în București, sector 1, B-dul Poligrafiei nr. 52 – 54, înscris în Cartea Funciară nr. 40650 la OCPI sector 1 București, număr cadastral 16523. La  data de 07.06.2005,  Andreea Ruxandra a făcut prima manevră și a donat terenul părinților săi, Puzdrea Dumitru si Puzdrea Iozefina Mihaela, asa cum rezulta din Contractul de donatie autentificat sub nr. 2181/07.06.2005 de BNP Andrei Aurel Jean.  La doar un an, în 2007, Puzdrea Dumitru si Puzdrea Iozefina Mihaela l-au donat din nou fiicei lor, Puzdrea Andreea – Ruxandra, prin Contractul de donație autentificat sub nr. 1273/17.07.2007 de BNP George Stoica. Bomboana pe colivă a fost pusă la data de 19.12.2003,  când Andreea  Ruxandra, prin Contractul de vânzare – cumpărare autentificat sub nr. 2149/19.12.2003 de BNP Ilie Laura Marcela, a cumpărat de la  Isăilă Mihai  și terenul intravilan de 11989 mp, situat in București, sector 1,  B-dul Poligrafiei nr. 50, înscris in cartea funciară nr. 40649 la OCPI sector 1 București, număr cadastral 16804/1.

De cine s-a ascuns Puzdrea?

De ce a jucat așa Dumitru Puzdrea? În perioada când tranzacția a avut loc, el era deputat în Parlamentul României si nu avea nici cel mai mic interes ca declarația de avere din timpul celor două mandate să fie extinsă cu o avere de circa 100 de milioane de euro. Interesantă este și suma cu care a fost cumpărat terenul, adică vreo 500.000 de dolari în condițiile în care valoarea reală a acestuia se ridica la peste 100 de milioane de dolari! E de prisos să mai spunem că terenurile nu i-au aparținut niciodată nici Andreei Puzdrea! Nu constituie aceasta o incredibilă fraudă, un mecanism ordinar prin care s-au încheiat în mod succesiv acte juridice fondate pe cauze simulate, ilicite, prohibite de lege și contrare bunelor moravuri, numai pentru a se pierde urma amplasării reale a terenurilor? Evident că da. Terenul pe care l-a cumpărat Puzdrea prin mașinațiunile arătate mai sus va aparține totdeauna statului român. Lucru de care nu a ținut seama niciodată fostul primar Traian Băsescu. Pentru că prețul plătit de Dumitru Puzdrea a fost pe măsură…

Vlad Țepeș

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *