• Fără categorie
  • 0

Iohannis a sunat-o pe Dăncilă pentru a lămuri situaţia ambasadei din Israel

aprilie 21, 2018

Preşedintele Klaus Iohannis a încercat să discute la telefon, vineri dimineaţă, cu premierul Viorica Dăncilă, despre anunţul privind mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim, însă aceasta nu a răspuns la telefon, au declarat surse politice citate de România TV. Viorica Dăncilă a venit cu precizări, spunând că nu a răspuns la telefon, fiind la Simfonia Lalelelor, dar că a sunat ulterior înapoi.

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat că a fost sunată de preşedintele Iohannis, dar că nu a răspuns imediat, ci a sunat înapoi.

“Iniţial nu am răspuns, eram la Simfonia Lalelor, nu aveam telefonul la mine. Pe urmă am sunat şi am discutat cu dumnealui, ceea ce consider un lucru de normalitate”, a declarat vineri Viorică Dăncilă, precizând că a sunat înapoi.

Premierul a confirmat adoptarea unui memorandum privind ambasada României din Israel în şedinţa de guvern de miercuri, însă nu a dat amănunte, documentul fiind clasificat.

“A fost adoptat acest memorandum în şedinţa de guvern”, a confirmat premierul Dăncilă.

Memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală.

”A fost adoptat, aşa cum deja s-a aflat, a fost adoptat un memorandum în şedinţa de Guvern, voi discuta cu dl preşedinte după adoptarea acestui memorandum. Vă asigur însă că avem responsabilitate, avem discernământ şi că vom purta discuţii cu toate instituţiile”, a mai declarat premierul.

Întrebată dacă era necesară consultarea preşedintelui înainte de adoptarea memorandumului, Viorica Dăncilă a răspuns: ”Ministerul de Externe şi-a asumat acest lucru şi că discuţiile le vom purta pe urmă”.

Ea a susţinut că nu poate spune ce conţine memorandumul pentru că a fost clasificat de către MAE.

”Vom purta discuţii cu toate instituţiile. Când vom ajunge la un numitor, atunci vom face publice…”, a completat Dăncilă.

Întrebată cum de Liviu Dragnea ştia despre acest document dacă el este clasificat, Viorica Dăncilă a replicat: ”Bun, se ştia despre acest document, am văzut că a apărut înainte încă de a fi votat în şedinţa de Guvern, deci acest document era deja cunoscut. În rest, nu vă pot spune ceea ce este în acest document”.

”Caracterul documentului este stabilit de către iniţiator, potrivit legislaţiei şi normelor de tehnică legislativă. În cazul la care faceţi referire, Ministerul Afacerilor Externe a decis să înainteze Memorandumul spre dezbatere, în şedinţa de Guvern, la categoria ”Documente confidenţiale”. Decizia de clasificare a documentului în această categorie a fost luată din considerente de politică externă şi poziţionare a României, până la momentul finalizării procesului de consultare şi adoptare a deciziei finale”, se arată într-un răspuns al Guvernului la solicitarea Mediafax de a oferi mai multe informaţii despre memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

“Preşedintele a sunat-o pe doamna premier, însă aceasta nu a răspuns. Nici nu a răspuns, nici nu a sunat înapoi”, au declarat sursele citate.

Vineri, premierul Viorica Dăncilă a participat la deschiderea celei de-a 41-a ediții a Expoziției internaționale „Simfonia Lalelelor” de la Pitești. Ea a fost întâmpinată de copii şi care alegorice încărcate cu flori.

 

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *