• Fără categorie
  • 0

Iohannis, despre intenția de scoatere a președintelui din procedura de numire a procurorilor șefi: Este o greșeală fundamentală

septembrie 26, 2017

Președintele Klaus Iohannis, despre intenția de scoatere a președintelui din procedura de numire a prcurorilor șefi: Este o greșeală fundamentală, a spus șeful statului, marți, la Palatul Cotroceni.

„Personal m-am exprimat faţă de această intenţie a aşa-zisei reforme a legilor Justiţiei şi mi-am exprimat clar opinia că multe puncte de acolo mi se par eronate şi abordările greşite”, a spus președintele, arătând că sunt foarte multe puncte pe care trebuie să le analizeze cei vizaţi direct,  care ţin de organizarea Justiţiei.

”Două lucruri mă îngrijorează foarte mult – faptul că preşedintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor-şefi mi se pare o greşeală fundamentală, fiindcă doar prin prezenţa preşedintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupţie consistentă, recunoscută nu numai european, ci în plan mondial şi preşedintele este, şi nu vorbesc doar de persoana lui Klaus Iohannis, ci de preşedintele României, este garantul că lupta anticorupţie nu este subjugată politic”, a spus şeful statului.

Klaus a mai susţinut că „subordonarea” Inspecţiei Judiciare Ministerului Justiţiei produce o presiune politică.

”În principiu, Guvernul este unul politic, format din politicieni şi subordonarea Inspecţiei Judiciare unui ministru evident aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra Inspecţiei Judiciare”, a afirmat Klaus Iohannis.

Printre modificările la legile justiției anunțate de ministrul Justiției, Tudorel Toader se află excluderea președintelui României din numirea șefilor DNA și DIICOT, aceștia urmând să fie numiți de CSM, la propunerea ministrului Justiției.

De asemenea, se va înființa o secție specială în cadrul Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru anchetarea magistraților.

Acestea sunt o parte din modificările în Justiție prezentate miercuri de ministrul Tudorel Toader., care a fost chemat la Guvern de premierul Mihai Tudose, la scurt timp după reacția președintelui României.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *