Klaus Iohannis, pregăteşte o amplă reformă a educaţiei. „Pas cu pas”. „Primul pas” va fi făcut anul acesta

ianuarie 25, 2016

Preşedintele României, Klaus Iohannis, pregăteşte o amplă reformă a educaţiei. „Pas cu pas”. „Primul pas” va fi făcut anul acesta, când vor avea loc dezbateri regionale şi consultări on-line. Următorul pas va fi făcut în 2017, când campania „România educată” va produce un proiect care ar urma să fie adoptat în 2018. Profesorul Iohannis îşi doreşte ca primele modificări consistente în sistemul de educaţie să fie făcute în anul şcolar 2018-2019.

Pentru preşedintele României, Klaus Iohannis, „educaţia şi cercetarea sunt vitale pentru a construi o Românie modernă”. Cum educaţia şi cercetarea sunt domenii atât de dragi profesorului Klaus Iohannis, era normal ca acestea să se numere printre priorităţile Guvernului domnului Iohannis. În Parlament, la votul bugetului pe 2016, premierul Dacian Cioloş declara: „Vor exista alocări mai mari la sănătate, educaţie şi cercetare, cu 508 milioane de lei. Guvernul va aloca către autorităţile publice locale o sumă suplimentară pentru reabilitarea şcolilor, având în vedere că în multe cazuri structura şcolară e precară, investiţiile în cercetare cresc cu 23% în 2016”.

Mda. Deci cresc investiţiile în cercetare. Ia să vedem. În 2014, a avut loc o competiţie de proiecte între „tinere echipe”. Proiectele sunt plătite de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Scopul programului finanţat exclusiv din fonduri guvernamentale îl reprezintă „sprijinirea tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, pentru consolidarea unei echipe de cercetare şi a unui program de cercetare independent”. Programul se adresează inclusiv celor care activează în străinătate şi doresc să îşi desfăşoare activitatea de cercetare într-o instituţie din România.

Din totalul de 2.941 de proiecte eligibile depuse au fost aprobate pentru finanţare numai 386. Perioada de implementare a proiectelor este de 24 de luni, între 01.10.2015 şi 30.09.2017. Cei mai mulţi bani ar fi trebuit alocaţi în acest an. Bugetul alocat pentru 2016 ar fi trebuit să fie de 113,2 milioane de lei, dar a fost redus la 89,5 milioane de lei. De ce? Nimeni nu le-a explicat tinerilor cercetători, pe care preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul Tehnocrat al domniei sale vor să-i ţină acasă ori să-i readucă în ţară.

De dezbateri şi planuri de viitor s-a umplut România în ultimii de 25 de ani. Dar unde-i creşterea de 23% a bugetului cercetării, domnule Cioloş? Banii, unde-s banii promişi, domnule Iohannis?

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *