LISTA GUVERNULUI PONTA IV

decembrie 15, 2014

 

Victor Ponta va merge luni, în plenul Parlamentului, pentru a obţine votul de încredere. Noua formulă de guvern a fost votată duminică, în unanimitate, de Comitetul Executiv Naţional la PSD.  Liviu Dragnea nu va mai îndeplini funcţia de vicepremier, în noul cabinet urmând să rămână o singură astfel de funcţie.

În cabinetul Ponta IV se regăsesc mai multe nume noi, pe lângă cei din actualul Executiv, care îşi păstrează portofoliile: Graţiela Gavrilescu (Mediu), Mihai Tudose (Economie), Andrei Gerea (Energie şi IMM-uri), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Sorin Grindeanu (Societate Informaţională), Adrian Anghel (Ministru delegat pentru Relaţia cu românii de pretutindeni) şi Liviu Pop (ministru delegat pentru Dialog Social).

 LISTA GUVERNULUI PONTA IV:

VICTOR PONTA, premier

GABRIEL OPREA (UNPR) – vicepremier, Ministerul Afacerilor Interne

ANDREI GEREA (PLR) – Ministerul Energiei şi Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri

GRAŢIELA GAVRILESCU (PLR)- Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

SORIN CÂMPEANU (PC) – Ministerul Educaţiei şi Cercetării

DANIEL CONSTANTIN (PC) – Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

 MIHAI TUDOSE (PSD) – Ministerul Economiei şi Turismului

LIVIU DRAGNEA (PSD) – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice

SORIN GRINDEANU (PSD) – Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

DARIUS VÂLCOV (PSD) – Ministrul Finanţelor

IONUŢ VULPESCU (PSD) – Ministerul Culturii

NICOLAE BĂNICIOU (PSD) – Ministerul Sănătăţii

BOGDAN AURESCU (independent)- Ministerul Afacerilor Externe

MIRCEA DUŞA (PSD)– Ministerul Apărării Naţionale

ROBERT MARIUS CAZANCIUC (PSD)– Ministrul Justiţiei

ROVANA PLUMB (PSD)– Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

IOAN RUS (PSD) – Ministerul Transporturilor

EUGEN ORLANDO TEODOROVICI (PSD)– Ministerul Fondurilor Europene

GABRIELA SZABO (PSD) – Ministerul Tineretului şi Sportului

EUGEN NICOLICEA (UNPR) – Relaţia cu Parlamentul

LIVIU POP (PSD) – Ministru delegat pentru Dialog social 

ADRIAN ANGHEL – Ministru delegat pentru Relaţia cu românii de pretutindeni 

________________________________________________________________________

UPDATE 19.05 Şi PLR a aprobat noua structură a Guvernului, în care partidul lui Tăriceanu va avea doi membri: Graţiela Gavrilescu la Mediu şi Andrei Gerea la Energie şi IMM-uri. 

UPDATE 18.25 Biroul Politic al Partidului Conservator a aprobat în unanimitate Guvernul Ponta IV. În noul cabinet, PC va deţine 2 ministere – Agricultura (Daniel Constantin) şi Educația (Sorin Câmpeanu).

UPDATE 17.20 CExN a votat, în unanimitate, lista noului Guvern propusă de Victor Ponta, în care Liviu Dragnea nu mai deţine funcţia de vicepremier. În noul cabinet urmează să rămână o singură funcţie de vicepremier.

Cine sunt noii miniştrii din Guvernul Ponta IV

Darius Vâlcov va prelua portofoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului, iar propunerea pentru portofoliul Mediului este Graţiela Gavrilescu (PLR). Propunerea pentru ministerul Economiei este Mihai Tudose (PSD), iar Andrei Gerea (PLR) va deţine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor. La Ministerul Culturii este propus deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, iar la Comunicaţii deputatul PSD Sorin Grindeanu. Ministerul Educaţiei va fi preluat de PC.

UPDATE 16.40 Victor Ponta a anunţat, la inceputul şedintei, că va anunţa structura noului Guvern la finalul discuţiilor: “Voi prezenta structura guvernului, obiectivele principale. În acelaşi timp, ştiu că sunt şedinţele statutare ale colegilor de la UNPR, PC şi Partidul Liberal Reformator şi, în final, dacă există sprijinul Comitetului Executiv Naţional, al grupurilor parlamentare şi sprijinul celorlalţi colegi de coaliţie, la final, o să vă prezint structura guvernului şi calendarul pentru mâine privind acţiunile în Parlament.”

Potrivit RomâniaTV, în şedinţa Comitetului Executiv , Victor Ponta i-a ameninţat pe parlamentari că dacă nu vor vota, luni, noul Guvern vor fi excluși din partid.

UPDATE 16.30 Functia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni nu va fi desfiintata, iar portofoliul va fi preluat de senatorul PSD Adrian Anghel.

UPDATE 16.20 Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, duminică, înaintea şedinţei CExN, dacă va mai deţine funcţia de vicepremier şi în Guvernul Ponta 4: “ Asta discutăm după CExN. Eu am spus că discutăm despre formula Guvernului după ce îl discutăm în CExN şi nu renunţ la această decizie“, a spus Dragnea. Surse din PSD au precizat, pentru MEDIAFAX, că Dragnea va revendica deţinerea funcţiei de vicepremier şi în Guvernul Ponta 4, decizia urmând să fie luată în CExN, prin vot.

UPDATE 16.00 PSD se întruneşte, în şedinţa Comitetul Executiv Naţional, pentru a valida lista noului Guvern.

UPDATE 15.30 Călin Popescu Tăriceanu, despre formula noului Guvern:Lucrurile sunt in mare masura stabilite, unele din ele. Altele urmeaza sa le aprobam in structurile noastre de conducere. Întotdeauna e loc de mai bine, nu e bine sa fii nemultumit, suntem intr-o coalitie, o coalitie functioneaza intotdeauna avand la baza ideea de compromis”. 

UPDATE 15.00 Ultima formulă a Guvernului Ponta IV: Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, potrivit RomâniaTV. Ministerul Economiei va reveni PSD, în timp ce PLR va deţine un Minister al Energiei. Pentru Ministerul Economiei este nominalizat Mihai Tudose, în timp ce Andrei Gerea va prelua Ministerul Energiei. Iniţial numele lui Andrei Gerea era pentru Ministerul Economiei. De asemenea, Liviu Pop ar urma să se întoarcă în Guvernul Ponta.

___________________________________________________________________________________

Negocierile în coaliţie sunt aproape de final. La ora 15.00, va avea loc şedinţa partidelor coaliţiei, în care se va bate în cuie lista noului cabinet.

Conform unor surse politice, în Guvernul Ponta 4 vor exista două posturi de vicepremieri, deţinute de Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea. Există însă şi varianta ca noul cabinet să aibăun singur vicepremier, iar acesta să fie Gabriel Oprea

PCva avea două ministere. Conservatorii îşi vor păstra portofoliul de la Agricultură şi vor prelua Educaţia, condusă până acum de Remus Pricopie, la care se va alătura şi Departamentul de Cercetare.

La Ministerul Educaţiei, sunt două nume vehiculate: Sorin Câmpean şi Dumitru MironDaniel Constantin a renunţat la funcţia de vicepremier în schimbul obţinerii unui nou minister.

 VICTOR PONTA, pe Facebook: Am discutat cu miniştrii care pleacă şi cu cei din noul Guvern. A fost o ZI TRISTĂ

PLR-ul, condus de Călin Popescu Tăriceanu, vrea Ministerul Economiei, în care să se regăsească şi Energia şi IMM-urile şi Turismul, iar şefia acestui minister ar putea să îi revină lui Andrei Gerea.

Pentru acest minister a fost vehiculat însă şi numele unui social-democrat – deputatul Mihai Tudose. Dacă Tudose preia EconomiaPLR va avea un alt minister: al Energiei şi IMM-urilor. De asemenea, PLR va deţine şi Ministerul Mediului,portofoliul urmând să fie ocupat de Graţiela Gavrilescu. 

UNPR va avea Internele (Gabriel Oprea) şi Relaţia cu Parlamentul (Eugen Nicolicea).

În noul cabinet,PSDva numi miniştri şi la Cultură şi la Comunicaţii. La Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, este vehiculat numele deputatului PSD Sorin Grindeanu, iar la Cultură al lui Ionuţ Vulpescu (PSD).

După ce va fi  finalizată în coaliţie, Victor Ponta va merge cu lista, de la ora 16.00, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD pentru validare. Reuniunea conducerii social-democrate va fi urmată şi de o întâlnire a lui Victor Ponta cu parlamentarii partidului pentru a primi undă verde pentru noua formulă a Guvernului.

 Miniştrii Răzvan Nicolescu şi Florin Jianu şi-au anunţat pe Facebook PLECAREA din Guvern

Sâmbătă, patru dintre miniştrii delegaţi au anunţat că nu se vor mai regăsi în viitorul cabinet.

Aurelia Cristea, Florin Jianu şi Răzvan Nicolescu au anunţat astfel, pe Facebook, că se vor retrage din postul de ministru delegat pentru Dialog Social, ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi, respectiv, ministrul delegat pentru Energie.

Aurelia Cristea, AL TREILEA MINISTRU care anunţă pe Facebook că nu va mai face parte din Guvern

Totodată, Bogdan Stanoevici a anunţat că va fi schimbat din postul de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, precizând însă că această funcţie nu va dispărea din viitorul Guvern.

Discuţiile pe marginea noului Cabinet şi al Programului de guvernare pentru perioada 2015-2016 s-au purtat în cadrul şedinţei Coaliţiei de vineri, dar şi în cursul săptămânii, la Palatul Victoria, în cadru restrâns.

Cabinetul Ponta IV, care ar urma să fie prezentat luni în Parlament, îşi va asuma bugetul elaborat de foştii miniştri. Proiectul bugetului de stat ar putea fi votat la 21 decembrie.

Un al patrulea ministru CONFIRMĂ că PLEACĂ din Guvern: Am avut o discuţie cu premierul…

“Noua structură a Guvernului va ţine cont de acţiunile prioritare. Nu facem acţiunile după structura Guvernului, ci facem structura Guvernului după acţiunile prioritare”, a declarat vineri premierul Victor Ponta.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, că principalul obiectiv al Comitetului Executiv Naţional îl reprezintă votul de încredere pentru membrii social-democraţi ai Guvernului restructurat şi a adăugat că un alt subiect care va fi discutat îl reprezintă propunerea privind separarea funcţiilor, administrativă de cea politică, la nivel de lideri de organizaţii.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *