• Fără categorie
  • 0

Marinarii români de pe Fregata „Regele Ferdinand” se luptă cu migrația ilegală în Marea Mediterană

octombrie 17, 2017

Fregata „Regele Ferdinand” a ajuns din Portul Constanța în apele Mării Mediterene. 240 de marinari români au fost trimiși într-o misiunea NATO pentru a asigura securitatea într-o regiune în care migrația ilegală a atins cote alarmante. Zeci de mii de oameni au plecat din țările măcinate de conflicte pentru a căuta refugiu în Europa. Alianța Nord-Atlantică a aprobat anul trecut o misiune militară pentru ajuta țările cele mai afectate de acest fenomen. Italia se află în top. Numai anul acesta, 100.000 de imigranți au ajuns în  porturile din sud-vestul acestei ţării. S-au întâmplat şi tragedii. Peste 3000 de oameni şi-au pierdut viața în Marea Mediterană. 

 

Echipajul fregatei „Regele Ferdinand” s-a pregătit câteva luni pentru  misiunea NATO, botezată „Sea Guardian”, în traducere „gardianul mării”.  Marinarii români au navigat din Constanţa până în portul Souda din Grecia. Acolo au participat la mai multe exerciții alături de nave militare ale marinei Elene.

„Spectaculoase şi deopotrivă solicitante au fost exercițiile de reaprovizionare pe mare şi cele de atac din toate direcțiile asupra navei, la cele din urmă rolul de inamic fiind asumat de către un elicopter al Forțelor Navale Elene” , a transmis unul dintre militarii aflați în misiune.

La bordul fregatei „Regele Ferdinand” se află şi un elicopter IAR 330 Puma naval. Va fi folosit pentru misiuni de recunoaștere în sudul Mării Mediterene.

„Ținem să transmitem celor de acasă că echipajul fregatei Regele Ferdinand este, în această perioadă, plin de încredere şi de nerăbdarea de a-şi pune în valoare abilitățile dobândite și exersate în timpul multor misiuni la care au participat în ultimii cinci ani de când nu au mai acționat, în cadrul NATO, în Marea Mediterană” , mai spune unul dintre marinari.

Misiunea românilor are ca scop și combaterea terorismului nu doar migrația ilegale. Fregata „Regele Ferdinand” va naviga aproape de coastele Libiei, o țară instabilă în care și-a găsit refugiu și organizația teroristă Stat Islamic (ISIS). Traficanții de persoane se folosesc și ei de porturile libiene pentru a trimite refugiați către Europa. Oamenii sunt urcați în bărci gonflabile care riscă se se scufunde  până la destinație. Navele militare au salvat mii de oameni aflați la bordul unor ambarcațiuni supraîncărcate.

Forțele Navale nu au mai fost în ultimii ani în misiuni internaționale. Ele au fost întrerup după degradarea situației de securitate din Marea Neagră și anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, în anul 2014.

Fregata „Regele Ferdinand” nu se află la prima misiune internațională. În 2012, timp de 93  de zile, marinarii români s-au luptat cu pirații somalezi în golful Aden. A fost o premieră pentru marina militară românească. Pe 21 noiembrie 2012, marinarii de la bordul Fregatei „Regele Ferdinand” au capturat şi arestat nouă pirați somalezi,  la o distantă de 420 mile marine de țărm.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *