Monarhia britanică are rădăcini românești. Stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a născut la Mureș și a copilărit la Cluj

octombrie 15, 2017

Claudine Rhédey de Kis-Rhéde, stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a copilărit la Cluj și este înmormântată în Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș. Iată încă o explicație pentru atracția puternică resimțită de prințul Charles pentru țara noastră.

Familia regală britanică are rădăcini în România, mai exact, în Transilvania: de acolo se trăgea stră-străbunica actualei regine a Angliei, Elisabeta a II-a. Profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici a povestit pentru transilvaniareporter.ro despre copilăria petrecută de Claudine Rhédey de Kis-Rhéde la Cluj.

“În casa care ulterior a devenit Palatul Rhedey a copilărit stră-străbunica actualei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Ea s-a numit Claudine Rhédey de Kis-Rhéde, născută în Sângeorgiu de Pădure, căsătorită cu ducele Alexandru de Württemberg”, a dezvăluit istoricul.

 

Claudine Rhédey de Kis-Rhéde s-a născut pe 21 septembrie 1812, la Sângeorgiu de Pădure, și a decedat la 1 octombrie 1841. A fost fiica lui Ladislau Rhédey, conte, și a baronesei Agnes Inczedi. Claudine Rhédey și-a petrecut o mare parte a adolescenței în Palatul Rhédey din Cluj, situat în colțul sud-vestic al Pieței Centrale din oraș, cu o latură pe strada Napoca. Fiul ei, Francisc, a fost tatăl reginei Maria a Marii Britanii, consoarta lui George al V-lea al Marii Britanii, bunica actualei regine a Marii Britanii, Elisabetei a II-a, și străbunica Prințului Charles de Wales.

Faptul că stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost clujeancă este confirmat și de istoricul Tudor Sălăgean, de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, care a descoperit acest lucru după o serie de studii efectuate împreună cu un grup de studenți în arhivele din țară și din străinătate.

“Mănăstireniul este singura localitate din nordul Transilvaniei care figurează, oficial, în tabloul genealogic al ultimelor șapte generații de predecesori ai familiei regale britanice”, a declarat Tudor Sălăgean, conform Monitorul de Cluj.

Istoricul clujean a precizat că aceste lucruri se pot verifica destul de ușor în ziua de astăzi, unele dintre informații fiind deja trecute și pe site-urile oficiale ale Casei Regale britanice, unde apare și numele localității clujene.

Claudine Rhédey de Kis-Rhéde a murit la doar 29 de ani și a fost înmormântată în Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure. Potrivit unor surse, în momentul decesului, Claudine era însărcinată cu cel de al patrulea copil.

Ea s-ar fi dus să-și viziteze soțul la Graz, în Austria, iar drumul lung și dificil a obosit-o peste măsură și a declanșat nașterea prematură, sângerarea abundentă care a urmat fiindu-i fatală. Alte surse susțin ipoteza unui accident de călătorie suferit în Germania.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *