Obama și Putin s-au întâlnit luni la New York

septembrie 29, 2015

Președintele Statelor Unite Barack Obama și președintele rus Vladimir Putin au convenit luni ca forțele lor armate să poarte discuții pentru a evita potențiale conflicte legate de operațiuni în Siria, a declarat un oficial american citat de agenția Reuters, transmite Agerpres.

Cei doi lideri au convenit de asemenea să exploreze opțiuni pentru o soluție politică în Siria, dar nu au fost de acord cu privire la viitorul rol al președintelui sirian Bashar al-Assad.

Obama și Putin s-au întâlnit luni la New York. Discuțiile lor de aproximativ 90 de minute au abordat Ucraina și Siria, cu ambele subiecte obținând timp egal, a mai precizat oficialul, sub rezerva anonimatului.

Obama a reiterat poziția Washingtonului că Assad trebuie să plece și că nu există nicio cale spre stabilitate în țara devastată de război cu el la putere.

Discuțiile politice vor continua între miniștrii de externe ai SUA și Federației Ruse, iar Pentagonul ar urma să aranjeze discuții între militari, a mai spus oficialul.

Putin i-a criticat luni pe omologii săi american Barack Obama și francez Francois Hollande, care cer în mod repetat plecarea președintelui sirian Bashar al-Assad.

“Am cel mai mare respect pentru colegii mei american și francez, dar ei nu sunt cetățeni sirieni și prin urmare, nu ar trebui să se implice în alegerea liderilor unei alte țări”, a declarat Putin într-o conferință de presă la sediul ONU din New York, după o lungă întâlnire cu Obama asupra Siriei, conform AFP.

Putin a exclus luni să trimită în Siria trupe de luptă la sol pentru a lupta contra grupării Statul Islamic, după o întâlnire cu omologul său american Barack Obama la Națiunile Unite, notează Reuters și France Presse.

“Ne gândim la modul în care putem ajuta în continuare armata siriană. Dar în ceea ce privește trupele la sol… o implicare a Rusiei, nu există nicio discuție despre o implicare terestră, o participare a trupelor rusești”, a declarat Putin, vorbind în limba rusă, la o conferință de presă la sediul ONU.

Președintele rus a mai spus că întâlnirea sa de luni cu președintele SUA Barack Obama a fost “foarte utilă și sinceră” și că ei au discutat despre implicarea Rusiei într-o campanie militară împotriva militanților Statului Islamic în Siria.

“Când vine vorba despre implicarea rusă, suntem preocupați de ceea ce am putea face în plus pentru a-i sprijini pe cei care sunt pe câmpul de luptă, rezistând și luptând contra teroriștilor, ISIS (Statul Islamic) în primul rând”, a afirmat Putin în fața reporterilor.

Washingtonul pune sub semnul întrebării intențiile lui Putin în Siria, un vechi aliat al Rusiei, după ce Rusia a trimis acolo luna trecută tancuri și avioane de război. Washingtonul bombardează obiective ale Statului Islamic de aproape un an, amintește Reuters.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *