• Fără categorie
  • 0

Oficial ANAF: Un studiu pe 2.500 companii mari arată că aproape 1 miliard de euro a fost scos din țară în ultimii 5 ani

octombrie 22, 2016

“În retail se importă produse cu valoare adăugată din afara țării și se vând în România. Companiile spun că au creat locuri de muncă multe, “datorită nouă aveți atâtea locuri de muncă”, dar uită să precizeze un aspect foarte important. Aceste locuri de muncă sunt prost plătite. Ar trebui să ne uităm la faptul că aceste companii importă bunurile din afară la o valoare mică, le vând ulterior în România, iar numai pe diferența de preț se aplică impozitul pe profit. În România rămân puțini bani. Practic locurile de muncă în țările în care s-au produs acele bunuri sunt bine plătite, au plus valoare în țara respectivă și mai puțin în România. Asta este una dintre cele mai utilizate metode”, a precizat oficialul ANAF.

Un studiu realizat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pe un portofoliu de 2.500 de companii a ajuns la concluzia că aproape 1 miliard de euro a fost scos din România, în ultimii 5 ani, a declarat directorul Direcției Generale a Marilor Contribuabili, Ionuț Mișa. Potrivit explicațiilor acestuia, profiturile realizate în România au fost diminuate ca urmare a utilizării prețurilor de transfer.

Prin legislația prețurilor de transfer, autoritățile fiscale încearcă să limiteze mutarea profiturilor în jurisdicții cu impozitare mai favorabilă, analizând tranzacțiile pe care părțile afliate – companiile părți ale unui grup – le fac între ele, atât din perspectiva necesității lor, cât și a prețurilor la care sunt realizate. Astfel, companiile trebuie să justifice că tranzacțiile pe care le au cu afiliați, respectiv cu persoane rezidente sau nerezidente, părți ale aceluiași grup, la care dețin, direct sau indirect, minim 25% din numărul de acțiuni/părți sociale sau pe care le controlează în mod efectiv, sunt necesare, și nu fictive în scopul diminuării profiturilor. Totodată, trebuie să probeze că prețurile la care sunt făcute sunt de piață, adică comparabile cu cele care ar fi fost stabilite cu firme sau persoane din afara grupului.

“Numai de la 5 companii care sunt în domeniul petrolului, retailului, tutunului și comerțului cu electronice s-au făcut ajustări de 87 milioane lei. Doar 5 companii, gândiți-vă ce înseamnă la nivel național. Direcția generală a marilor contribuabili are astăzi 1.500 de companii în portofoliu. Sumele sunt mari, foarte mari. Un studiu pe care l-am realizat la începutul anului 2015 pe un portofoliu de 2.500 de companii ne dusese la concluzia că aproape 1 miliard de euro în ultimii 5 ani au fost scoși din România. Cu aceste sume s-ar putea realiza extrem de multe proiecte în România și ar putea aduce beneficii majore românilor”, a declarat Ionuț Mișa, potrivit Agerpres.

El a dat exemplul unei companii din domeniul tutunului care achiziționa tutunul de la o subsidiară dintr-o țară membră la un preț foarte mare și îl vindea în România la o marjă de profit extrem de mică.

“În România nu plătea aproape nimic, iar în țara respectivă se duceau toate profiturile. Am reușit să identificăm acest tip de tranzacții și am reușit să realizăm ajustări de 12,3 milioane lei”, a spus acesta.

“Sunt companii din domeniul auto care au rata profitului 2% an de an. Este foarte greu să realizezi o rată a profitului constantă. Este o ciclicitate economică, există un mediu de business. Ca să poți să obții an de an 2% este o consultanță foarte bună, beneficiază de experiență foarte bună în această zonă, au tehnici foarte bune pe care le utilizează”, a explicat acesta.

viewscnt

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *