Pâine din epoca bronzului, descoperită la cetatea din Carei. Regiunea din Satu Mare e o adevărată mină de aur pentru arheologi

august 13, 2017

Descoperiri unice în România au fost făcute la cetatea din Carei, județul Satu Mare. Puțini sunt oamenii care cunosc povestea locului în au fost găsite obiecte datând din preistorie, precum rămășițe dintr-o pâine din epoca bronzului. Dealul de la Bobald, situat la aproape trei kilometri de municipiul Carei, este celebră printre arheologi care l-au denumit Troia a bazinului Carpatic.

Un centru de putere cu o civilizație înfloritoare s-a format încă din epoca bronzului în zona actualului Carei. Cel puțin asta rezultă din descoperirile arheologice făcute în ultimii ani aici. În apropierea dealului de la Bobald au fost scoase la lumină obiecte ceramice și de metal care datează din preistorie, notează presasm.ro.

De altfel, o echipă formată din cercetători români, germani și maghiari au găsit vestigii prin care au stabilit că așezarea de la Carei a fost locuită între anii 2500 și 1.000 înainte de Hristos. Comunitatea din regiunea ce cuprinde Câmpia Sătmarului, Câmpia Careiului şi Valea Eriului se ocupa predominant cu agricultura și creșterea animalelor.

În cetatea din Carei, arheologii au făcut o descoperire unică. Este vorba despre singura pâine din epoca bronzului, care a fost găsită cu ajutorul unei tehnici speciale de identificare a resturilor paleovegetale. Aceasta reste o raritate atât pentru România, cât și pentru întreg spațiul european. Potrivit cercetărilor, pâinea a rezistat mii de ani datorită făinii din care a fost făcută, cel mai probabil, dintr-o specie superioară de grâu.

Pe situl arheologic de la Bobald au fost găsite și vase de-o calitate impresionantă având în vedere vechimea lor. Obiectele ceramice sunt decorate cu ghirlande și spirale, fapt care denotă măiestria olarilor din vechime.

Cea mai veche atestare scrisă despre acest loc din județul Satu Mare datează din Evul Mediu. Un document din 1329 amintește despre satul Bobald (Bobad) ca domeniu feudal al familiei Karolyi.

Totodată, săpătăturile realizate la necropola satului medieval au scos la iveală obiecte impresionante, precum ace cu cap în formă de bulb de ceapă, confecționate din bronz sau din argint și decorate cu pietre semiprețioase.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *