Pavel Filip, a fost primit la Palatul Victoria de omologul său român, Dacian Cioloş

ianuarie 27, 2016

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a fost primit la Palatul Victoria de omologul său român, Dacian Cioloş cu care a avut o întrevedere.Cioloş a transmis, după întâlnirea cu premierul Republicii Moldova, că România condiţionează acordarea primei tranşe din acordul de asistenţă financiară rambursabilă de un set de măsuri concrete de reformă pe care Guvernul de la Chişinău trebuie să le ia.

”Cunoaştem dificultăţile din Republica Moldova în momentul de faţă, care au fost accentuate şi de criza politică prelungită din aceste ultime luni şi, din această perspectivă, în măsura în care Guvernul Republicii Moldova se angajează la nişte reforme, Guvernul României are în vedere, într-o primă fază, într-o primă etapă, un sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii mai nevoiaşi din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă, o perioadă mai dificilă. Şi aici i-am spus dlui prim-ministru că, în perioada următoare, în zilele următoare, analizăm posibilitatea pe care o avem pentru a veni cu un anumit sprijin pentru anumite produse de primă necesitate, pe care am dori să le putem furniza în contact direct cu cetăţenii Republicii Moldova. Deci, este un sprijin adresat cetăţenilor Republicii Moldova cei mai nevoiaşi.
Totodată, suntem pregătiţi să acordăm şi un sprijin financiar din acel credit rambursabil pe care România l-a promis, în măsura în care sperăm ca procedura de ratificare a acordului în Parlament să evolueze în săptămânile următoare. Dar i-am spus domnului prim-ministru că, înainte de a livra prima tranşă a acestui acord, ne aşteptăm, din partea Guvernului Republicii Moldova, să vină cu câteva măsuri concrete, care să demonstreze voinţa de reformă şi i-am spus că în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la Bucureşti această primă tranşă.
Totodată, România doreşte să-şi coordoneze sprijinul financiar rambursabil şi cu Comisia Europeană şi cu FMI, însă dorim să folosim acest sprijin financiar ca un pod între momentul de faţă şi momentul în care guvernul de la Chişinău va fi în măsură să semneze cu FMI. Vom urmări şi modul în care decurg discuţiile şi negocierile cu FMI şi în momentul în care va fi o primă vizită la Chişinău a unei delegaţii a Fondului, pentru a discuta programul de reforme şi a conveni o foaie de parcurs, şi Guvernul Republicii Moldova va fi pus în practică câteva din măsuri imediate care să demonstreze voinţa de reformă, Guvernul României va fi în măsură să vină cu această primă tranşa a sprijinului financiar rambursabil. Și apoi, ca o a treia etapă, în măsura în care guvernul va demonstra că se angajează la reforme structurale care să continue parcursul european al Republicii Moldova, sigur, i-am spus domnului prim-ministru, suntem în măsură să venim şi cu alte programe de acţiuni de sprijin în această direcţie”, a spus Ciolos.

Premierul moldovean se află în vizită la București, întâlnirea fiind convenită în urma unei discuții telefonice purtate de cei doi premieri, se arată într-un comunicat al executivului.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat, printre altele, reformele stabilite în Acordul de Asociere Republica Moldov-Uniunea Europeană, relațiile bilaterale, precum și acțiunile ce urmează a fi întreprinse de cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a inițiativelor și proiectelor convenite între Chișinău și București.

Pavel Filip se întâlnește marți și cu președintele Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale premierului R. Moldova

“Am avut o presiune formidabilă din partea socialiştilor. Sunt de înțeles nemulţumirile celor care protestează. Sunt o persoană care crede că presiunile societăţii sunt necesare și încercăm să asigurăm un dialog permanent cu societatea civilă.
Cerinţele pentru alegerile anticipate nu ţin de Guvern, noi trebui să asigurăm stabilitatea în plan politic şi social. Agenda de reforme prevăzute de Acordul cu UE reprezintă o prioritate pentru Guvernul de la Chişinău.

Nu ne vom lansa populisme, iar solicitarea mea către membrii guvernului a fost să se sacrifice din activitatea de partidele şi chiar din viata personală. Fără sprijinul României, această sarcină este una dificială. Am înteless pe deplin expresia că “prietenul bun la nevoie se cunoaşte”.
Mulţumesc României pentru sprijinul rambursabil de cinci ani. Am convenit să valorificăm şi acordul nerambursabil.
SAprijinul României este unul extrem de valoros şi bine venit. Multumesc autorităţilor române şi pentru asistenţa militară, şi pentru sprijinul după explozia din 9 ianuarie. Vom dovedi, prin acţiuni, că suntem porniţi pe realizarea reformei”.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *