• Fără categorie
  • 0

Plicul cu bani dat medicilor ar putea fi interzis. Pacienții vor face donații doar pentru spital. Proiectul este în Parlament

decembrie 16, 2017

USR vrea să interzică plicul cu bani dat medicilor. Pacienții vor putea face doar donații doar pentru spitalul de stat unde au fost îngrijiți, nu și individual, pentru medici, potrivit unui proiect de modificare a articolului 34 din Legea drepturilor pacienților nr. 46/2003. Donațiile vor fi transparente și vor fi publicate lunar, pe pagina de internet a Ministerului Sănătății. 

În prezent, legea prevede, la articolul 34, că personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare nu are dreptul să supuna pacientul niciunei forme de presiune pentru a-l determina să îl recompenseze altfel decât prevăd reglementarile de plată legale din cadrul unității respective. În plus, pacientul poate oferi angajatilor sau unității sanitare unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii.

Parlamentarii USR propun modificarea și completarea articolului 34, astfel ca pacienții să poată oferi donații unității spitalicești în care a fost îngrijit, cu respectarea legii.

Donațiile vor fi incluse în execuția bugetului de venituri și cheltuieli al spitalului public, care se afișează pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, prin grija ordonatorilor de credite.

Inițiatorul proiectului, Matei Adrian Dobrovie, afirmă în expunerea de motive că oferirea unui cadou reprezintă ”o constantă în comportamentului pacientului român”, prins la mijloc între lupta dintre dreptul la recunoștință și implicațiile penale ale acestui gest.

Parlamentarii USR, semnatari ai proiectului de modificare a Legii pacientului, precizează că legislația actuală intră în conflict cu două decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit cărora medicii sunt funcționari publici, astfel că nu au voie să primească niciun fel de atenții. Asta deși în legea privind drepturile pacientului se prevede posibilitatea ca pacienții să facă donații către spital sau medicul curant.

În propunerea legislativă se stabilește clar că pacienții pot face donații doar către unitățile sanitare de stat, nu și individual, medicilor. Parlamentarii mai spun că practica judiciară a ultimilor ani a demonstrat că dreptul la recunoștință ascunde, de cele mai multe ori, o condiționare a actului medical”.

”Deși nu pot fi culpabilizați toți doctorii, statul român a profitat de perpetuarea acestei cutume, lăsând în grija pacienților o parte din responsabilitatea ce îi corespunde: optima și eficienta finanțare a sistemului românesc de sănătate”, mai spun aleșii de la USR, care precizează că nu își doresc o completă anulare a dreptului la recunoștință al pacienților.

”Susținem ca pacientul să se exprime doar prin donații către unitatea medicală în care a fost îngrijit, nu și către medici sau alt personal din cadrul spitalului”, mai afirmă parlamentarii.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *