PNL nu vrea pensii speciale pentru aleșii locali

decembrie 21, 2015

PNL nu vrea pensii speciale pentru aleșii locali, dar și-ar dori să se majoreze salariile acestora. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, duminică, că în partid se poartă discuţii privind majorarea salariului aleşilor locali, în condiţiile în care PNL va vota, luni, împotriva proiectului de lege ce le acordă acestora pensii speciale.

”Poziţia noastră este una foarte clară, nu le susţinem (pensiile speciale pentru aleşii locali-n.r). Am spus, însă, că PNL şi eu credem că este nevoie ca salariile în administraţie să fie ajustate, în baza unei evaluări pe criterii de performanţă”, a spus Gorghiu.

Aceasta a susţinut că ar prefera ca această majorare să se facă în cadrul legii salarizării în baza unei grile de salarizare în funcţie de performanţă, urmând ca legea să stabilească un set de criterii obiective şi clare.

Senatorii din comisiile de specialitate au dat, marţi, un raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, de indemnizaţia de vârstă urmând să beneficieze atât actualii, cât şi foştii aleşi locali.

Proiectul a fost adoptat tacit de către Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional. Senatul are, luni, pe ordinea de zi, proiectul de lege care prevede acordarea unor indemnizaţii speciale primarilor, viceprimarilor, dar şi preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.

Preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, s-a declarat, joi, de acord cu proiectul privind pensiile speciale pentru aleşii locali, susținând că aceştia merită “un anumit respect” din partea statului.

“Administraţia locală are nevoie de încredere. Un primar care semnează sute de milioane de euro fonduri europene şi are o salarizare de 2500-3000 de lei la un oraş de categoria I sau la un municipiu reşedinţă de judeţ va fi foarte greu să aibă o anumită integritate, o anumită decenţă şi responsabilitate”, a spus Zgonea.

Zgonea s-a plâns că în România sunt primari în funcție de 25 de ani care nu primesc niciun spor la indemnizația pe care o au.

“La indemnizație nu primesc niciun spor. Dacă la Parlament, un vicepreședinte, un secretar al comisiei, un președinte mai are un spor față de indemnizația parlamentarului, la primărie nu. Și atunci, după 20 de ani, te trezești că pensia ta, în slujba cetățeanului, pentru că ai responsabilități, pentru dezvoltarea comunității, pentru banii cheltuiți (…) și îți iei niște angajamente față de ceilalți care nu-și asumă responsabilități. Când îți asumi responsabilități, ca într-o firmă, când vrei plătești salarii și vrei să fii într-o zonă privată, îți asumi responsabilități pentru ceilalți, care sunt angajații tăi. Și, în fiecare lună, te gândești dacă poți să le plătești salariile. Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să îl dăm. Nu știu dacă e cea mai bună soluție, dar este o dezbatere pe care trebuie să o avem”, a spus președintele executiv al PSD.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *