Profesorii vor primi eșalonat banii datorați de stat, din titluri executorii; Deputații au adoptat proiectul de lege, care merge la Senat

noiembrie 7, 2017

Deputații au aprobat, marți, în plen, proiectul de lege prin care plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de către personalul din învăţământ este eşalonată pe următorii cinci ani. Iniţiativa aparţine lui Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Liviu Pop şi Marcel Ciolacu și merge la Senat, for decizional în acest caz.

Potrivit proiectului de lege, începând cu data de 1 ianuarie 2018, plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora să se facă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, „ca urmare a întârzierilor generate de asigurarea prin bugetele locale a plăţii respectivelor cheltuieli, cât şi fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti executorii, ce au ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământ.

Astfel, în 2018 se va plăti 5% din valoarea titlului executoriu, iar în 2019, 10%. În 2020 şi 2021 se va plăti câte 25% din valoarea titlului executoriu, urmând ca în ultimul an de plată, 2022, valoarea să crească la 35%.

Proiectul mai predeve că în 30 de zile de la adoptarea legii, urmează ca Ministerul Educaţiei să adopte, prin ordin de ministru, normele metodologice de calcul pentru sumele datorate.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *