Reacţia oficială a Ucrainei, după ce preşedintele Iohannis a anulat vizita

septembrie 22, 2017

Ucraina s-a declarat vineri ”decepţionată” de anularea vizitei preşedintelui României, Klaus Iohannis, prevăzută pentru luna octombrie, anulare decisă în semn de protest faţă de o reformă care limitează cursurile în limbile minorităţilor naţionale în favoarea limbii ucrainene, relatează AFP. 

Noua lege ucraineană a educaţiei introduce sistemul de 12 clase şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, astfel ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV.

”Suntem decepţionaţi de refuzul României de a purta un dialog între lideri şi că sunt preferate declaraţiile în scopuri de politică internă”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe.

Această agenţie de presă notează că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat săptămâna aceasta amânarea a două întâlniri oficiale cu lideri ucraineni – vizita sa oficială în Ucraina şi primirea la Bucureşti a preşedintelui parlamentului ucrainean -, pentru a transmite astfel ”un semnal puternic” de protest faţă de noua lege ucraineană a educaţiei.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *