• Fără categorie
  • 0

Referendumul cerut de Klaus Iohannis, discutat de Parlament

februarie 13, 2017

Referendumul cerut de Klaus Iohannis, discutat de Parlament. Conducerea Legislativului se întrunește, luni, pentru a stabili ședința plenului în care va fi avizată solicitarea președintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe justiție. Parlamentarii trebuie să se pronunțe asupra avizului în condițiile în care expiră termenul de 20 de zile, prevăzut de lege.

Dacă Birourile Permanente reunite nu pun pe ordinea de zi scrisoarea președintelui, Klaus Iohannis poate iniția demersurile pentru organizarea unui referendum și fără avizul consultativ al Parlamentului, informează News.ro.

Senatorii și deputații din Comisiile juridice reunite au dat, marți, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil pentru referendumul pe Justiție solicitat de președintele Klaus Iohannis. Potrivit senatorului PSD, Șerban Nicolae, consultarea populației va costa aproape 250 de milioane de lei, iar banii nu au fost prevăzuți în bugetul pe anul 2017.

Parlamentarii PNL și USR au menționat că solicitarea președintelui Klaus Iohannis este „justificată” și „întemeiată”. În schimb, deputatul UDMR, Marton Arpad, a precizat că ar trebui să existe mai multe informații cu privire la întrebarea la care urmează să răspundă românii la referendum. În caz contrar, Arpad consideră că s-ar putea ajunge la „neglijență în serviciu”.

Referendumul cerut de Klaus Iohannis, discutat de Parlament la ora 12

Și liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus, luni, că cererea președintelui Klaus Iohannis cu privire la organizarea unui referendum pe Justiție va primi aviz favorabil „fără niciun fel de problemă”.

„Tema este de actualitate în permanenţă, numai că nu trebuie fetişizată. Pentru că de multe ori când fetişizezi o temă, în final o omori. În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui (Klaus Iohannis – n.r.), din partea noastră este aviz favorabil fără niciun fel de problemă”, a menționat Liviu Dragnea.

Pe 24 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a inițiat procedura pentur organizarea referendumului privind Justiția și a transmis Parlamentului o scrisoare despre acest subiect.

„Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială.

Legea referendumului prevede că Parlamentul are la dispoziție 20 de zile pentru a da un aviz consultativ pentru referendumul convocat de președinte. Dacă termenul de 20 de zile este depășit, procedura de consultare a Parlamentuluiu se consideră îndeplinită.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *