Rezumatul summitului din Singapore: Invitații reciproce de continuare a colaborării, declarație comună și reacții internaționale

iunie 13, 2018

Kim Jong-un şi Donald Trump s-au invitat reciproc în vizită în Statele Unite şi, respectiv, în Coreea de Nord, iar amândoi au acceptat invitaţia, potrivit agenţiei de presă nord-coreene KCNA, relatează Reuters, preia news.ro.

”Kim Jong-un l-a invitat pe Trump să vină la Phenian atunci când îi convine, iar Trump l-a invitat de Kim Jong-un să se ducă în Statele Unite. Cei doi lideri au acceptat fiecare cu plăcere invitaţia celuilalt”, scrie KCNA.

Preşedintele american a declarat marţi într-o conferinţă de presă, la finalul summitul din Singapore, că intenţionează să-l invite pe liderul nord-coreean să-l viziteze la Casa Albă.

În drum către Statele Unite ale Americii, Donald Trump a apreciat că ”s-au făcut multe progrese”.

”Pe drumul de întoarcere după o vizită cu adevărat incredibilă în Singapore. Multe progrese s-au făcut”, a scris Donald Trump pe Twitter la o zi după întâlnirea sa cu Kim Jong-un.

”M-am înţeles foarte bine cu Kim Jong-un, care vrea să-şi vadă ţara realizând lucruri foarte mari”, a adăugat el.

Vezi și: Europarlamentarii au adoptat reguli comune de securitate în UE pentru drone

Uniunea Europeană a salutat summitul între preşedintele american şi liderul nord-coreean drept o ”etapă capitală şi necesară” către o ”denuclearizare” a peninsulei coreene.

”Obiectivul ultim, împărtăşit de comunitatea internaţională şi exprimat de Consiliul de Securitate al ONU rămâne denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a peninsulei coreene. Declaraţia comună semnată astăzi (marţi) de către liderii Statelor Unite şi Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) arată clar că acest obiectiv poate fi atins”, şi-a exprimat satisfacţia şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, citată într-un comunicat.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice este ”pregătită să efectueze orice activitate de verificare” la instalaţiile nucleare nord-coreene, a anunţat marţi conducătorul AIEA, care a salutat rezultatul summitului Trump-Kim.

”AIEA este pregătită să efectueze orice activitate de verificare în Coreea de Nord pe care ţările vizate ar putea să o ceară”, a declarat secretarul general al AIEA Yukiya Amano, citat într-un comunicat, exprimându-şi satisfacţia faţă de documentul semnat de cei doi lideri cu privire la o ”denuclearizare” a peninsulei coreene.

Summitul fără precedent între Trump şi Kim din Singapore a fost salutat drept un eveniment ”pozitiv” de către şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

”Noi ne-am uitat la televizor, am văzut comentariile pe care le-au făcut cele două părţi. Noi nu am văzut documente (…) dar numai faptul că această întâlnire a avut loc este, bineînţeles, pozitiv”, a declarat marţi Lavrov, citat de RIA Novosti.

sursa.ro
Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *