• Fără categorie
  • 0

Rusia anunță că e gata să se implice în orașul pe care ONU îl numește Iadul pe Pământ

octombrie 7, 2016

Rusia a anunţat vineri că este “gata să sprijine” iniţiativa emisarului special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, asupra unei încetări a focului la Alep, dacă jihadiştii Frontul Fatah al-Sham (ex Front Al-Nusra) părăsesc oraşul, informează AFP.

“Dacă Frontul Al-Nusra pleacă cu toate armele în direcţia Idleb, unde sunt principalele sale forţe, suntem gata să sprijinim această abordare şi vom fi de asemenea gata să cerem guvernului sirian să o accepte”, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov la canalul televiziunii publice ruse Pervîi Kanal.

Staffan de Mistura le-a propus combatanţilor Frontului Fatah al-Sham să plece din partea de est a oraşului Alep şi regimului sirian şi Rusiei să îşi suspende bombardamentele în acest al doilea oraş ca mărime al Siriei, descris de ONU ca “iadul pe Pământ”.

“Dar cu cealaltă parte a combatanţilor care au fuzionat cu Frontul Al-Nusra ce se va întâmpla?”, s-a întrebat Lavrov. “Dacă vor să plece cu armele lor, nu este nicio problemă. Dar dacă vor să rămână în oraş, trebuie găsim un acord pentru a vedea ce facem cu această problemă”, a precizat el.

Sprijinit de aviaţia rusă, regimul de la Damasc a lansat în urmă cu două săptămâni o ofensivă de mare anvergură pentru a recuceri cartierele rebelilor la Alep, un oraş divizat din 2012 între susţinătorii regimului de la Damasc în vest şi insurgenţi în est, devenit un front crucial al conflictului ce a făcut peste 300.000 de morţi în cinci ani.

De atunci, forţele proguvernamentale au înaintat în zonele rebelilor devastate de bombardamente de o violenţă extremă, care au ucis sute de oameni şi au distrus infrastructura civilă înainte de a se calma în intensitate în ultimele zile, aminteşte France Presse citată de agerpres.ro.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *