Sebastian Ghiţă, interceptat în Dosarul Chiliman. O parte din mită, spre firmele deputatului

iunie 19, 2015

Sebastian Ghiţă a fost interceptat în dosarul primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman. O parte din mită se ducea la firmele lui Ghiţă, informează Realitatea TV. “Mi-am băgat niţel coada în sectorul 1”, s-a lăudat deputatul. Informaţiile au fost oferite procurorilor de un martor cu identitate protejată.

Un martor cu identitate protejată le-a povestit procurorilor cum erau cerute comisioane oamenilor de afaceri care doreau să obţină contracte pe bani publici în sectorul 1. Rerezentanţii firmelor ar fi fost abordaţi fie de către Vlad Moisescu, fie de către consiliera personală a lui Chiliman, Ioana Costescu: “Principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau sau sunt contactaţi personal de către Vlad Moisescu, în principal, dar şi de către Ioana Costescu, care le pretindeau colaborarea cu decizionalii din Primăria Sector 1.”

Potrivit aceleiaşi surse, în cazul în care o firmă refuza să plătească mita-comision, aceasta nu ar mai fi câştigat niciodată vreo procedură de achiziţie publică la nivelul Sectorului 1.

“În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, “comisionul” impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câştigat niciodată vreo procedură de achiziţie publică la nivelul Sectorului 1. Mai mult, în anumite cazuri am auzit că s-a ajuns şi la ameninţări la adresa reprezentanţilor firmelor care au refuzat să “cotizeze”. Plata “comisionului” se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locaţii stabilite de către Vlad Moisescu – ca de exemplu sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu. Banii erau preluaţi direct de Vlad Moisescu”, spune martorul, citat de Realitatea TV.

În dosarul primarului Andrei Chiliman există şi câteva interceptări care arată relaţia de prietenie dintre Sebastian Ghiţă şi Vlad Moisescu.

În aceste interceptări, Ghiţă îi povestea lui Moisescu faptul că, în perioada campaniei, şi-a “băgat coada în sectorul 1”, încercând să atragă alegători.

S. Ghiţă: Ai văzut că mi-am băgat niţel coada în sectorul 1? Cred că m-ai simţit!

V. Moisescu: Cu ce?

S. Ghiţă: Un pic, aşa, cu campania! Şi eu, acolo, un om-doi, o convingere, o door-to-door, o…

V. Moisescu: Aaa, da! Nu e…Foarte bine, ce..!

S. Ghiţă: Dar nu exagerat! Că şi voi aţi făcut. Nici să nu fac acolo fără să …(n.n. – nu continuă) Cât vezi scorul? Că, eu am alea de la exit poll-uri şi e 41- 29.

V. Moisescu: Da. Exact.

S. Ghiţă: Deci, aşa ne-au ieşit.. Tu ai făcut cu ăia ai tăi, cu GSS-ul sau…?

V. Moisescu: Da, da, da. Şi naţional şi … (n.n. – vorbesc simultan)

S. Ghiţă: Şi noi la fel. Am făcut calibrările la exit poll.

V. Moisescu: Da, aşa e.

Din referatul procurorilor mai reiese faptul că Vlad Moisescu ar fi cerut ca o parte din comisioane să fie date sub forma unor contracte de publicitate către o televiziune care ar fi controlată de către deputatul Sebastian Ghiţă şi, de asemenea, ca o parte din acele comisioane să intre în conturile altor firme controlate de acesta.

“Uneori, Vlad Moisescu solicita ca o parte din comisionul pretins să fie plătit prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate. Vlad Moisescu pretindea ca aceste contracte de publicitate să fie încheiate cu Ghiţă Sebastian, prin firma care îi aparţine acestuia şi în cadrul căreia funcţionează postul de televiziune România TV. Nu cunosc dacă banii se întorceau de la România TV la Vlad Moisescu sau rămâneau la firma controlată de Ghiţă Sebastian. Mai cunosc faptul că, în anul 2012, în perioada înfiinţării USL-ului, Vlad Moisescu a pretins reprezentanţilor societăţilor comerciale care plăteau comisioane ca o parte din cuantumul acestora să fie achitate către Ghiţă Sebastian, în conturile societăţilor controlate de acesta”, spune martorul.

“Pe de altă parte, mai cunosc faptul că au existat situaţii, ca de exemplu cazul ROMPREST, în care Vlad Moisescu solicita ca parte din procentul stabilit de 10% – 15% să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV, România TV şi alţi furnizori de media, prin care în realitate îşi asigura protecţie atât lui, cât şi lui Chiliman Andrei şi Ioana Costescu. Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass – media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva aceştia ar fi avut capacitatea să oprească speculând relaţia contractuală”, mai spune acesta.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *