Sefa DNA va abandona vremelnic corabia anticoruptiei din Romania pentru o misiune externa in Republica Moldova

noiembrie 26, 2015

AU VOIE SEFII DE PARCHETE SA PARASEASCA POSTUL? – Veste: Sefa DNA va abandona vremelnic corabia anticoruptiei din Romania pentru o misiune externa in Republica Moldova. Sa fie semnalul retragerii lui Kovesi? Nimeni nu a anuntat insa ca postul ei va deveni vacant. Cine ii va permite lui Kovesi sa paraseasca temporar functia de sef al DNA in care a fost numita prin decret prezidential pe mandat strict de 3 ani

Conform informatiilor presei de peste Prut, preluate marti de intreaga presa din Romania, Laura Codruta Kovesi  va pleca in Republica Moldova in calitate de experta in anticoruptie. Asta dupa ce a recunoscut public ca in Romania DNA-ul pe care il conduce nu poate sa starpeasca coruptia. Nu stim daca informatia este 100% adevarata, intrucat purtatoarea de cuvant, Livia Saplacan, a refuzat sa raspunda telefoanelor noastre, iar de la PICCJ si CSM nu am obtinut inca niciun raspuns.

Se nasc insa niste intrebari legitime, in caz ca informatia este adevarata:

Cine ii permite oare Laurei Kovesi sa abandoneze vremelnic functia de sefa a DNA, in care a fost numita prin decret prezidential, ca sa plece intr-o alta tara?

-Va fi scoasa Laura Kovesi din lupta anticoruptie din Romania?

Vestea plecarii lui Kovesi ridica o problema de drept intern si anume ca ea este numita in fruntea DNA prin decret prezidential, la propunerea ministrului Justitiei pe un mandat de trei ani, care ii va expira la 15 mai 2016. Pana la acea data, decretul prezidential o obliga pe Kovesi sa ocupe aceasta functie pentru care este platita din bani publici si pentru care are obligatii stabilite prin lege. Kovesi nu este un procuror de executie care poate fi delegat sau detasat cu voia sefilor PICCJ, ci este unul numit politic.

Am incercat sa aflam care este procedura in acest sens, insa institutiile contactate nu au reusit sa ne clarifice care este uzanta pentru un magistrat ca Laura Codruta Kovesi atunci cand pleaca in strainatate pentru a lua parte la astfel de evenimente si ni s-a solicitat timp pentru a ni se acorda un raspuns in acest sens.

In orice caz, misterioasa plecare intempestiva a Laurei Codruta Kovesi intr-o misiune care nu stim cat va dura poate fi semnalul ca sefa procurorilor anticoruptie va parasi DNA intr-o formula diplomatica. Cu atat mai mult cu cat, cu precadere in ultimul an, Kovesi a avut mai multe iesiri in presa moldoveneasca.

Stirea ca Laura Codruta Kovesi va conduce o Misiune a Uniunii Europene de evaluare a Procuraturii Generale din Republica Moldova a fost data de portalul moldovenesc anticoruptie.md, odata cu precizarea venita din partea purtatoarei de cuvant a DNA, Livia Saplacan, care a declarat respectivei publicatii ca Laura Kovesi se deplaseaza peste Prut in calitate de expert, nu ca reprezentant al Directiei Nationale Anticoruptie. Iata declaratia lui Saplacan citata de presa de peste Prut:

Nu vine nicio delegatie DNA la Chisinau, doar Laura Codruta Kovesi, dar nu ca reprezentant al DNA, ci in calitate de expert, in cadrul unei vizite organizate de delegatia Comisiei Europene în Moldova“.

Potrivit portalului anticoruptie.md, Laura Kovesi ar urma sa conduca Misiunea UE de evaluare a Procuraturii Generale din care vor mai face parte 50 de experti europeni in domeniul justitiei, actiune care va prevede evaluarea institutiilor de drept din Republica Moldova care lupta impotriva coruptiei, precum Procuratura, Comisia Nationala de Integritate si Centrul National Anticoruptie. Deocamdata nu se stie cand va pleca Kovesi, Delegatia UE in Republica Moldova urmand sa faca public un anunt cu privire la acest eveniment la finalul acestei saptamani.

In primul rand, fata de precizarea Liviei Saplacan se nasc mai multe intrebari pe care le adresam public instituiei conduse de Kovesi, apreciind ca este de interes social activitatea desfasurata de sefa anticoruptilor:

-Cine a recomandat-o pe Laura Kovesi sa conduca o astfel de misiune la nivel european?

-Cine a decis ca aceasta sa conduca o misiune internationala?

-De ce nu reprezinta Laura Kovesi institutia pe care o conduce si cum se va impaca abandonarea postului in raport de decretul prezidential care i-a incredintat un mandat de 3 ani in fruntea DNA?

-De unde va lua derogare Laura Kovesi pentru a pleca in Republica Moldova, in conditiile in care legea nu prevede ca un sef de parchet sa desfasoare alte activitati parasindu-si postul?

-Este remunerata activitatea de expert in cadrul acestei Misiuni a CE in Republica Moldova?

-Daca activitatea de expert este remunerata, cum se impaca aceasta situatie cu interdictia data de art. 5 din alin. (1) din Legea 303/2004: “Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Scolii Naţionale de Grefieri, în condiţiile legii”.

Apreciem ca intrebarile prezinta interes legitim, in conditiile in care, prin septembrie 2015, insasi sefa DNA era sceptica cu privire la starpirea fenomenului coruptiei, afirmand ca nu crede ca DNA va rezolva coruptia din Romania, dar credea “cu convingere ca aceasta lupta pe care DNA o duce pentru a combate coruptia trebuie dublata de masuri preventive”.

In al doilea rand, apreciem ca este anormal ca sefa DNA, Laura Kovesi, sa se deplaseze intr-o alta tara in calitate de experta, nu de reprezentant al institutiei pe care o conduce, in conditiile in care au mai existat magistrati care au plecat prin misiuni in strainatate, insa de fiecare data acestia au reprezentat institutiile din care faceau parte sau le conduceau. Si cum oare se poate deroba Laura Kovesi de obligatiile pe care le are in functia de procuror sef al DNA pentru a pleca in Republica Moldova, tinandu-se cont ca la aceasta ora nici CSM si nici Parchetul General nu au confirmat ca sunt la curent cu o astfel de intentie?

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *