• Fără categorie
  • 0

Spania preia controlul asupra Cataloniei, după votul pentru independență. Procurorul general amenință că responsabilii vor fi acuzați de instigare la rebeliune

octombrie 27, 2017

Președintele catalan, Carles Puigdemont, face apel la calm și le cere separatiștilor să rămână liniștiți, în așteptarea deciziilor luate la nivelul Parlamentului de la Madrid.

“În zilele următoare trebuie să ne păstrăm valorile pacifiste și demnitatea. Stă în puterile noastre să ne construim republica. Astăzi, Parlamentul a îndeplinit dorința pentru care am luptat multă vreme, validată prin vot”, a spus Puigdemont, într-un cuvânt adresat mulțimii, referindu-se la referendumul de la 1 octombrie.

Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Un purtător de cuvânt al Procuraturii spaniole a declarat că procurorul general îi va trage la răspundere pe cei responsabili cu declararea independenței Cataloniei, care pot fi acuzați de rebeliune, anunță AP.

Acesta a precizat că, deocamdată, nu este clar dacă vor fi trași la răspundere doar membrii cabinetului catalan, inclusiv pe președintele Carles Puigdemont și vicepreședintele Oriol Junqueras, sau dacă ar trebui să fie incluși aici și membri ai consiliului de conducere al parlamentului și parlamentari.

În conformitate cu legea penală spaniolă, rebeliunea poate fi pedepsită cu până la 25 de ani de închisoare, însă pedeapsa poate fi mai mică dacă actul nu duce la violență.

Preşedintele Consiliul European, Donald Tusk, precizează, după ce Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, că pentru Uniunea Europeană nu se schimbă nimic, iar Spania rămâne singurul interlocutor în UE, scrie news.ro.

”Pentru Uniunea Europeană nimic nu se schimbă. Spania rămâne singurul nostru interlocutor şi sper că Guvernul spaniol va favoriza forţa argumentelor, nu argumentul forţei”, a scris Donald Tusk pe pagina sa de Facebook.

Senatul Spaniei a aprobat propunerea de preluare a controlului asupra Cataloniei, la scurt timp după votul pentru independență din parlamentul catalan. Astfel, premierul Mariano Rajoy a fost autorizat să conducă direct Catalonia, decizie luată la câteva minute după ce parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independenţa regiunii de Spania.

Este de aşteptat ca Rajoy să convoace guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei. Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea executivului catalan şi asumarea supravegherii directe a forţelor de poliţie catalane.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *