• Fără categorie
  • 0

Tăriceanu:buget întocmit de Guvernul Cioloș “nu este un buget de viziune, ci mai degrabă contabil

decembrie 8, 2015

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu consideră că proiectul de buget întocmit de Guvernul Cioloș “nu este un buget de viziune, ci mai degrabă contabil, care pune de colo colo, ca să mulțumească pe toată lumea”.

“Primul lucru este că nu îmi place ideea ca cea mai importantă piesă legislativă să fie pe repede înainte. Bugetul nu se poate – dacă vrem să fie serios și să contribuie și Parlamentul – pe repede înainte. Sau se poate, dar cu consecințele negative de rigoare. Ca președinte al Senatului, nu cred că acesta e rolul meu principal. Ca președinte al ALDE, am câteva observații. Am avut o discuție informală cu ministrul de Finanțe, discuție care nu m-a mulțumit din mai multe motive. Am observat că este un buget la care deficitul crește până la 2,95%. Bugetul seamănă cu cel pe care îl pregătise Cabinetul Ponta. Așa cum pare să fie întocmit, nu este un buget de viziune, ci mai degrabă contabil, care pune de colo colo, ca să mulțumească pe toată lumea. Se acceptă punerea de 10% pentru creșterea salariilor, dar nu este menținută creșterea salariului minim la 1200 de lei. Cred că este o mare greșeală să credem că putem construi o Românie competitivă cu argumentul „forță de muncă ieftină”. Pare că bugetul se închide cu câteva „șmecherii”. Se raportează la cifre realizate. Bugetul pe 2015 prevede un număr de 100 de unități, să zicem că a realizat 60. Bugetul pe 2016 se raportează la ce s-a realizat, nu la ce ar trebui să se realizeze. O să așteptăm forma finală a bugetului și dezbaterea și ne vom spune părerea”, a declarat Tăriceanu luni într-un interviu pentru Digi 24 întrebat dacă ALDE va vota bugetul așa cum a venit el.

Președintele Senatului nu exclude însă ca formațiunea sa să voteze bugetul. Întrebat dacă va vota acest buget în forma asta, Tăriceanu a spus: “Votul este condiționat de felul cum va arăta bugetul. Dacă va satisface câteva criterii îl putem vota”.

În același interviu, Călin Popescu Tăriceanu a susținut că Guvernul Cioloș are darul să țină locul cald pentru următorul guvern al PNL.

“Guvernul de tehnocrați este o soluție care, în România, înfrânge două principii. Unu: Democrația reprezentativă – de ce mai votăm Paralamentul dacă el nu este reprezentat? Dacă președintele ține la Constituție, nu este soluția care ar fi trebuit. Are darul să țină locul cald pentru următorul guvern al PNL. Cred că asta s-a urmărit”, a declarat liderul ALDE.

.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *