Traian Băsescu: Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr trebuie să plece din funcţii

martie 11, 2017

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a susţinut, vineri, că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul general Augustin Lazăr trebuie să plece din funcţii, după decizia Curţii Constituţionale, care constată că au încălcat Constituţia şi a subliniat că, în caz contrar, se va crea un precedent „periculos”.

„Obligaţia respectării Constituţiei este a fiecărui cetăţean, scrie în Constituţie, inclusiv al cetăţeanului român Laura Codruţa Kovesi. Iar, pe de altă parte, abuzul în funcţie, atât de drag domniei sale, este precizat în decizia Curţii, care spune aşa: Ministerul Public nu are competenţa de a desfăşura activităţi de cercetare penală cu privire la legalitatea şi oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor, care în cazul nostru a fost legiutorul delegat Guvernul. Nu ştiu de ce la ora asta, domna Kovesi nu s-a dus cu decenţă la preşedinte să spună: Domnule preşedinte, am greşit-o, asta-i demisia”, a afirmat Traian Băsescu, la România Tv.

Băsescu a spus că, în aceeaşi situaţie, este şi procurorul general Augustin Lazăr.

Potrivit lui Băsescu, în cazul în care cei doi înalţi funcţionari ai statului nu-şi dau demisia, există o procedură administrativă pentru ca aceştia să fie revocaţi din funcţii. El a susţinut că ministrul justiţiei poate să facă demersurile în acest sens sau preşedintele României.

„Nu există un traseu legislativ, ci unul administrativ. Ministrul de justiţie, luând notă de decizia CCR să-i ceară preşedintelui revocarea. În ce condiţii? În condiţiile în care în lege se spune că mandatul procurorului şef DNA este de 3 ani, însă nimeni nu spune că este de 3 ani în condiţiile în care încalci Constituţia. În condiţiile în care încalci Constituţia, se întrerupe mandatul automat. Iar dacă, strunit de milostivenia şi blândeţea blândului Dragnea, că de acum aşa o să-i spun: blândul Dragnea, ministrul de justiţie nu va face acest pas, trebuie să fie iniţiativa preşedintelui. Are cine să-i scrie decretul şi revocarea pentru încălcarea Constituţiei. Eu aşa aş scrie decretul: pentru încălcarea Constituţiei se revocă din funcţie procurorul şef DNA”, a explicat Băsescu.

Liderul PMP a ţinut să precizeze că are niciun resentiment faţă de Laura Codruţa Kovesi, ci este vorba de încălcarea Constituţiei.

„Nu este vorba despre niciun resentiment, vorbim de un principiu fundamental aici: încălcarea Constituţiei de către unul dintre cei mai importanţi demnitari ai statului român şi sunt în tandem Kovesi şi cu Lazăr. Trebuie să plece amândoi”, a adăugat Băsescu.

El a atras atenţia că dacă aceştia vor rămâne în funcţie, se va crea un precedent periculos.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *