Tribunalul Hunedoara a decis – Complexului Energetic Hunedoara în insolvenţă

ianuarie 8, 2016

Tribunalul Hunedoara a decis joi, 7 ianuarie, intrarea Complexului Energetic Hunedoara în insolvenţă.Administrator judiciar a fost desemnat GMC SPRL Craiova, deşi statul român, proprietarul CEH a dorit să fie numit EuroInsol, controlată de Remus Borza, administratorul judiar de la Hidroelectrica. Complexul Energetic Hunedoara este un colos cu picioare de lut, o companie înfiinţată în 2012 prin comasarea a patru mine de huilă considerate viabile, Lonea, Lupeni, Vulcan şi Livezeni, şi două centrale electrice care ard huilă, Paroşeni şi Mintia Deva.

Scopul înfiinţării societăţii a fost acela de a se renunţa la gaura neagră numită Compania Naţională a Huilei, cel mai mare restanţier la statul român, însă în doar doi ani de funcţionare, CEH a ajuns să devină ea însăşi o mare datornică la bugetele statului.

CEH înregistra la finele lunii martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante în suma de 432,8 milioane lei. La sfârşitul anului 2014, CEH raporta pierderi de 356 milioane lei. CEH produce curentul cu cheltuieli uriaşe, cele mai mari din ţară, iar cărbunele din Valea Jiului nu poate fi transportat mai mult de 100 de km din raţiuni economice. Singurele centrale unde poate fi ars sunt tocmai cele două deţinute de CEH: Mintia şi Paroşeni. CEH a depus la finele lunii decembrie 2015 la Tribunalul Hunedoara o cerere pentru deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă.

“Aceasta a fost singura măsură care se putea lua pentru evitarea intrării companiei în faliment. Există 19 cereri de intrare în insolvenţă depuse împotriva Complexului Energetic Hunedoara, iar aceasta era singura formă de protecţie pentru a propune un plan de restructurare şi de reorganizare a companiei”, au declarat reprezentanţi ai Ministerului Energiei, citaţi de Agerpres.

Aprecieaza & recomanda:

Articole Similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *